In de publicatie ‘Plaatsnamen in Drenthe’ van W.J. Hagoort (Meppel, 1978) is de beschrijving van de oudste vindplaats, herkomst, betekenis en verklaring van 112 Drentse plaatsnamen te vinden. In de publicatie is het volgende te lezen over de naam Deever.
Diever wordt in het cartularium van Dikninge in 1811 vermeld als Devere of Deveren. Men kan de naam verklaren als her- of afleiding van het werkwoord ‘dieven’, dat overdekt zijn met bijvoorbeeld water kan betekenen. Dit werkwoord behoort bij het Germaanse woord ‘duib’ of ‘dub’ en het Middelnederlandse woord ‘dobbe’ = kuil. Diever betekent: bewoners van een laag, waterrijk gebied.
Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
Een cartularium is een oorkondenboek.
Op de tekening van Abraham de Haen, die gemaakt is op 3 juli 1732, is de naam Dieveren te lezen.
In een advertentie in de Amsterdamse Courant van 3 december 1746 is de naam Diever gebruikt.
In een artikel in de Leeuwarder Courant van 5 september 1759 is de naam Dieveren gebruikt.
In een advertentie in de Amsterdamse Courant van 3 februari 1767 is de naam Diever gebruikt.
In een artikel in de Ommelander Courant van 28 april 1795 is de naam Diever gebruikt.
De webstee van de plaatselijke heemkundige vereniging vermeldde een tijdlang in bronnen te hebben gelezen:
Deuvre (1188), Deveren (1258), de Devere (1262), apud Duvere (1298-1304), van Dyveren (1327), van Deveren (1377), tot Deveren (1402), Dieveren (1475). Deze webstee vermeldt helaas niet welke bronnen het betreft.
De beheerder van de webstee van de heemkundige club uut Deever heeft deze gegevens om onduidelijke redenen op 24 oktober 2016 van deze webstee gewist..
Blijkbaar heeft de plaatsnaam-deskundige van deze onvolprezen heemkundige club niet in de gaten gehad dat ‘apud Duvere’ geen Nederlands is, maar Latijn is en gewoon ‘in de buurt van Deever’ betekent.
Dus rond 1300 was Duvere de verlatijniseerde naam van Deever.
De redactie zou wel erg graag willen weten in welk belangwekkend -in het Latijns geschreven- document de plaatsnaam-deskundige van de heemkundige club uut Deever ‘apud Duvere’ heeft gevonden ?
Wie het weet mag het zeggen !