Dreins Archief lat vieftug foto’s uut WO II seen

In de digitale versie van het Nieuwsblad van het Noorden verscheen op 13 februari 2020 het korte bericht ‘Drents Archief in Assen toont vijftig (tot nu toe onbekende) foto’s uit de Tweede Wereldoorlog’. Deze vijftig foto’s zijn op het internet te vinden in Drente – De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s.

Op 10 april 2020 stond in de Olde Möppeler (Möppeler Kraante, Meppeler-Courant) in de Speciale Uitgave ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog het volgende bericht (zie afbeelding 3):

Diever, 1945. Het Joodse gezin Lezer uit Rotterdam zat 22 maanden ondergedoken in de bossen van Diever. Het gezin overleefde de oorlog, mede dankzij de hulp van verschillende personen en met name de boswachter. Hij zorgde ervoor dat er twee schaftketen op een open plek in het bos kwamen te staan om in te slapen en te wonen. Begin april 1945 was er een grote actie van Franse parachutisten in Drenthe en zij stuitten op het gezin Lezer. De Lezers behoorden zo tot de allereerste personen die bevrijd werden in Drenthe.

In de serie van vijftig foto’s zijn aanwezig twee foto’s van de joodse familie Lezer uit Amsterdam, te weten foto 1 en foto 2. De familie Lezer zat 22 maanden lang, vanaf februari 1943 tot aan de bevrijding in april 1945, ondergedoken in een paar schaftketen bij de Grenspoel in de Deeverse bos. De familie Lezer heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd.

De redactie van ut Deevers Archief toont in dit bericht een afbeelding van de eerste foto (zie afbeelding 1) in het bericht in de Olde Möppeler (Möppeler Kraante, Meppeler Courant), waarop Mia Artha Lezer, haar moeder Klara Lezer-van Kleef en Franse parachutisten zijn te zien. De redactie heeft de scan gemaakt van de foto uit de verzameling van Mia Artha Lezer tegen het einde van de negentiger jaren van de vorige eeuw.

De redactie van ut Deevers Archief toont in dit bericht ook een afbeelding van de tweede foto (zie afbeelding 2) in het bericht in de Olde Möppeler (Möppeler Kraante, Meppeler Courant), waarop Klara Lezer-van Kleef en haar kinderen Mia Artha en Philip Jozef zijn te zien. De maker van deze foto is zonder twijfel Jozef Lezer geweest. De redactie heeft de scan gemaakt van de foto uit de verzameling van Mia Artha Lezer tegen het einde van de negentiger jaren van de vorige eeuw.

Op de afbeelding (zie afbeelding 2) is te zien aan de linkerkant Klara Lezer-van Kleef, in het midden haar zoon Philip Jozef Lezer en aan de rechterkant met klompen aan dochter Mia Artha Lezer. Klompen zijn vooral lekker warm in de winter. Deze foto is gemaakt bee de liende waar de was aan werd opgehangen. Voor deze onderduikers ging het dagelijkse huishoudelijke werk ook gewoon door. Was maandag wasdag ? Haalden ze water uit de Grenspoel ?

Jozef Lezer is geboren op 15 december 1896 in Assen en is overleden op 18 april 1946. Hij is een zoon van Philippus Jozeph Lezer en Mietje Abraham Engers.
Klara van Kleef is geboren op 18 januari 1906 in Amsterdam en is overleden op 28 september 1984 in Amstelveen. Zij is een dochter van Nathan van Kleef en Rebecca Frankvoorder.
Mia Artha Lezer is geboren op 19 maart 1926 in Amsterdam. Zij is overleden in 2009. Zij is een dochter van Jozef Lezer en Klara van Kleef.
Philip Jozef Lezer‏‎ is geboren op 17 januari 1935 in Amsterdam en is overleden op 8 mei 1997 in Leiderdorp. Hij is een zoon van Jozef Lezer en Klara van Kleef‏.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief leze voor meer informatie het bericht Ut oorlogsmonement bee ut Greinsstuwmièr.

Afbeelding 1
Op de foto van links naar rechts: Mia Lezer, haar moeder Klara Lezer-van Kleef en Franse parachutisten.

Afbeelding 2
Op deze foto is de wasplaats te zien van de familie Lezer, een open ruimte bij de hut waar de was gedroogd kon worden.
Van links naar rechts: Klara Lezer-van Kleef, haar zoon Philip Lezer en dochter Mia Lezer.

Afbeelding 3
Bericht in de Speciale uitgave ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog in de Olde Möppeler (Möppeler Kraante, Meppeler Courant) van 10 april 2020.

This entry was posted in Topstuk, Tweede Wereldoorlog. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *