In Deever haad’n alle Mulders un beenèème

Drukkerij en Boekhandel Roelof (Roef) van Goor an de Kruusstroate in Deever heeft het boek De historie en pre-historie van Diever in woord en beeld in januari 1975 uitgegeven. De Deeverse boerenzoon Arend Mulder is de schrjjver/samensteller van dit boek. In het boek is op bladzijde 88 is een afbeelding van een ansichtkaart uit 1909 te zien. Onder de afgebeelde ansichtkaart staat de volgende tekst.

Van dit typisch mooie dorpsgezicht, genomen omstreeks 1904, staat momenteel geen steen meer op elkaar.
De eerste woning rechts werd bewoond door de familie Harm Moes en zijn inwonende schoonvader Hendrik Mulder. Het feit dat vele families Mulder (hoewel niet aan elkaar verwant) bijnamen droegen als Bakker, Moes, Bas, Poep, Kuiper en Potter, laat zich ook hier weer gelden, wijl Hendrik Mulder de bijnaam Hendrik Potter droeg, wellicht doordat hij de centen oppotte. Achter de tweede deur links was de kuiperij voor het maken van botervaatjes ten behoeve van de zuivelfabriek. Aan zijn gevel hing een uithangbord met de spreuk:
Geen groter kunst ooit uitgevonden,
Dan hout met hout verbonden.

Even om de hoek (richting Kasteel) hing smid Daniël (in het pand van Klaas Houwer) een uitgangbord op luidende:
Ja Kuiper, Je kunt wel dralen,
Maar de banden moet je bij mij halen.

Tweede huis was van Willem Huiskes, caféhouder, met daaraan vast de bakkerij van Jan Grit. Toen die verhuisde naar het pand van Jan Boers, waar later de wagenmakerij van Jans Mos stond, hing hij een bord uit luidende:
Ik ben verhuisd, ik ben verplant,
De bakkerij is nu aan de overkant.

Als laatste, alsof het onder de toren is gebouwd, de smederij van Kloeze. De vrouw links, leunende op de hekken, is Mina van Jan ter Heide, schilder en winkelier. Nog even zien wij een hoek van de in plusminus 1914 door hemelvuur verbrande woning van de gebroeders Harm, Hendrik en Jacob Mulder, in de volksmond de gebroeders Bakker genoemd.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
De redactie heeft in ut Deevers Archief een afbeelding van de in het verhaal van Arend Mulder afgebeelde ansichtkaart opgenomen.
Broodbakker Garke Mulder werd Garke Bakker genoemd. Zijn drie zonen Harm, Hendrik en Jacob Mulder werden Garke Bakker’s jongen genoemd.
Huisschilder en drogist Hendrik Mulder werd Henduk Moessie of Moessie Peep genoemd.
Postbode Egbert (Eppie) Mulder werd Eppie Bas genoemd.
Gemeenteambtenaar Anne Mulder werd Anne Bas genoemd.
Hun moeder werd Lamme Bas genoemd.
Teunis Mulder van ut Kastiel werd Teunis Kuper genoemd.
De vader van Arend Mulder werd in de Deeverse volksmond niet Jan Mulder genoemd, maar Jan Boatie, omdat hij een baard had en er meer Jan Mulders in Deever woonden
.
In Deever woonde ook een Mulder die op zijn achttiende al in de raad van de hervormde kerkgemeente zat en lichtblond haar had en daarom in de Deeverse volksmond Witte Jezus werd genoemd.
En dan woonden en werkten in Deever ook schoenmaker Jan Mulder, die Jan Pik of Jan Pikkie werd genoemd en zijn zoon Marinus Mulder, die Marinus Pik of Marinus Pikkie werd genoemd.
Wie van de bijzonder gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief kan de redactie attenderen op de bijnaam van andere Mulders ?
Arend Mulder noemt smid Daniël, die zijn smederij aan de Kruisstraat had. Maar smid Daniël Jacobs Offerein is geboren op donderdag 20 december 1821 in Deever en is overleden op donderdag 18 september 1873 in Deever, 51 jaar oud. Het kan niet een zoon van Daniël Jacobs Offerein zijn geweest, want hij had geen zonen. Welke smid kan het dan wel zijn geweest zo rond 1904 ? Een andere Offerein ? Een neef van Daniël Jacobs Offerein ? Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief kan de redactie hier gegevens over verschaffen ?

Afbeelding 1
Bladzijde 88 van het boek ‘De historie en pre-historie van Diever in woord en beeld’ van Arend Mulder.

This entry was posted in Heufdstroate, Publicatie. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *