Ut is drok bee de löswal an de Deeverse brogge 

De Dwingeler bovenmeester Engelke Jan Boneschanscher is de maker van de hier afgebeelde sepiakleurige foto. Deze foto is aanwezig in de collectie Engelke Jan Boneschanscher van het Drents Archief. De foto heeft registratienummer DA99301123. De foto is niet auteursrechtelijk beschermd. De redactie weet niet of de originele glasplaat van deze foto ook aanwezig is in de hiervoor genoemde collectie. Engelke Jan Boneschanscher heeft de foto ná 1903, maar vóór 1905 gemaakt. De redactie beschouwt deze foto als een fotografisch topstuk uut de gemiente Deever. Ech wè !

Fotograaf Engelke Jan Boneschanscher stond voor het maken van deze foto bij de Deeverse brogge
De fraaie horizontaal draaibare Deeverse brogge is op bijgaande afbeelding op de voorgrond te zien.
Aan de rechterkant is achter de leilinden het witte café-logement van Sjoert Benthem te zien.
Links daarvan is de opslagloods van Sjoert Benthem te zien.
Links naast de loods is achter de leilinden het huis van de brugwachter te zien.
Ut is drok bee de löswal an de Deeverse brogge  Voor het café-logement ligt de snikke van Sjoert Benthem afgemeerd. Voor de löswal liggen twee vrachtschepen. Op de löswal staat een grote wagen bij een vrachtschip, waar mannen bezig zijn met het laden of het lossen van het schip. Zijn ze bezig met het lossen van törf  ? Links naast de masten van de schepen is het in 1903 gebouwde huis van den opzichter van den Waterstaat te zien. Dit pand bee de Deeverse sluus bestaat nog steeds.
De hier afgebeelde foto van Engelke Jan Boneschanscher is ook te zien op een in 1905 uitgegeven ansichtkaart. Deze ansichtkaart was te koop in het café-logement van Sjoert Benthem.
De redactie van ut Deevers Archief verwijst de zeer geachte bezoeker van ut Deevers Archief voor veel meer informatie graag naar het bericht Veul heil en seeg’n in 1906.
De redactie heeft de hier afgebeelde kleurenfoto gemaakt op 18 november 2022.

De redactie van ut Deevers Archief weet niet of de hier afgebeelde sepiakleurige foto is opgenomen in het in 2006 uitgegeven boek “Uit het album van meester Boneschanscher. Dwingeloo en omgeving in foto’s, circa 1895 – 1930” van Mark Goslinga en Erwin de Leeuw.

In het onvolprezen populair-niet-wetenschappelijke bladerboek An de Brogge. Geschiedenis van Dieverbrug in woord en beeld (het boek is merkwaardig genoeg niet voorzien van een ISBN-nummer), dat de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever, in 2015 heeft uitgegeven ter gelegenheid van haar 20-jarige bestaan, is enige aandacht besteed aan het huis van den opzichter van den Waterstaat bee de Deeverse sluus an de Deeverse brogge.

Afbeelding 1

Afbeelding 2

This entry was posted in An de Deeverbrogge, Snikke, Topstuk. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *