In het Algemeen Handelsblad van 17 mei 1906 verscheen het navolgende bericht over de oprichting van schietbanen (bij de Kogelvangers) nabij Wapse.
De bezwaren tegen de door het Departement van Oorlog voorgenomen oprichting van een viertal dubbele schietbanen nabij den weg van Diever naar Doldersum in de gemeente Diever, rapporteur de Staatsraad mr. Asser.
Bezwaren werden ontwikkeld door een eigenaar van bosschen, die vreesde:
1o. voor het publiek op den weg bij de schietbanen, en
2o voor de arbeiders in nabijzijnde bosschen.
In deze trad voor den Minister ter bestrijding van de bezwaren op de kapitein eerstaanwezend ingenieur te Zwolle. De Koninklijke beslissingen volgen later.
In het Algemeen Handelsblad van 27 juni 1906 verscheen het volgende bericht over het koninklijke besluit over de oprichting van vier dubbele schietbanen nabij Wapse.
Schietbanen te Diever
De Staatcourant nr. 147 bevat een Koninklijk besluit van 16 juni 1906 (Staatsblad nr. 130) houdende ongegrondverklaring van de bezwaren, ingebracht tegen de oprichting, door het Departement van Oorlog, van een viertal dubbele schietbanen nabij den weg van Diever naar Doldersum in de gemeente Diever.
Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
Een van de personen die bezwaren ontwikkelde tegen de oprichting van de vier dubbele schietbanen was mr. Albertus Christiaan van Daalen, de eigenaar van de aangrenzende bosschen op Berkenheuvel.
De schietbanen waren bedoeld voor schietoefeningen van de soldaten in ‘de kaamp’ op de Oeren.
Blijkens bij de Raad van State, afdeling voor de geschillen van bestuur, ingekomen koninklijke besluiten, zijn in vroeger vermelde zaken beslissingen genomen, waaronder de beslissing over de schietbanen bij Wapse.
De schietschijven van de schietbanen stonden op de plek die in de volksmond de Kogelvangers werd en wordt genoemd en de schietschijvenloods stond bij het begin van de schietbanen op de Nul bee Wapse.
Zie de situering van de Oeren, de schijvenloods en de schietbanen op de afbeelding van een deel van een topografische kaart uit 1906.