Ik gunne meesölf die koate toch ech wè

De redactie van ut Deevers Archief laat de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief bijzonder graag mooie afbeeldingen van objecten an de Deeverbrogge zien. In dit bericht betreft het een afbeelding van een op 23 december 1909 verstuurde ansichtkaart waarbij, behalve de naam van de afzendster, geen tekst is te lezen in de schrijfruimte. Op de afgebeelde ansichtkaart is een van de stoombootjes (de Assen I of de Assen II) van de Drentsche Stoomboot Maatschappij (D.S.M.) veur de löswal bee ut logement van de weduwe van Sjoert Benthem an de Deeverbrogge te zien. Rechts van het stoombootje is nog een snikke te zien.

Op het internet zijn zo nu en dan erg oude ansichtkaarten met beelden van de Deeverse brogge en de Deeverse sluus te koop. De hier afgebeelde ansichtkaart is een gelopen ansichtkaart, dus voorzien van een postzegel en een poststempel. Dat biedt de verzamelaar zekerheid, want bij een ongelopen exemplaar, dus niet voorzien van een postzegel en poststempel, weet je als verzamelaar maar nooit of het een echt exemplaar is of dat het een nagemaakt exemplaar is.

In ut Deevers Archief zijn enige afbeeldingen van ansichtkaarten uut de gemiente Deever aanwezig, waarop het stoombootje Assen I of Assen II van de Drentsche Stoomboot Maatschappij an de Deeverbrogge zijn te zien. Deze zijn te bewonderen in het bericht De stoomboot bee Sjoert Benthem an de Brogge. Op de drie in dat bericht getoonde ansichtkaarten is de vaarroute van het stoombootje van Assen naar Möppel.

Op de hier afgebeelde ansichtkaart is de vaarroute van het stoombootje van Möppel naar Assen. De zwarte pluim rook uit de schoorsteen van het stoombootje, de vele mensen en de vele goederen op het dek van het stoombootje laten zien dat het stoombootje op het punt staat te vertrekken naar Möppel. Met Veerkade Dieverbrug wordt bedoeld de löswal bee ut losement van de weduwe van Sjoert Benthem an de Deeverbrogge. De hier afgebeelde ansichtkaart is uitgegeven door fotograaf Jan Koops uut ’t Hoovene.

Op een advertentie-webstee, die aanbod en vraag samenbrengt, was begin oktober 2024 de hier afgebeelde ansichtkaart te koop. Deze kaart is bij opbod voor € 17,50 (exclusief verzendkosten) verkocht aan een in Deever woonachtig verzamelaartje van ansichtkaarten uut de gemiente Deever.

Dat verzamelaartje uut Deever kocht op de hiervoor genoemde advertentie-website in 2023 voor ongeveer € 53,00 (exclusief verzendkosten) een ongelopen exemplaar van de hier afgebeelde ansichtkaart, om toch maar een exemplaar van die ansichtkaart te hebben. Hoe dom en krampachtig en buitenzinnig en ikzinnig wil je het hebben ? Dus voor een echt en een twijfelachtig exemplaar van de hier afgebeelde ansichtkaart betaalde het ikzuchtige verzamelaartje uut Deever ongeveer € 72,00 !

Datzelfde ikzuchtige verzamelaartje uut Deever had inzake een ander gelopen exemplaar van de hier afgebeelde ansichtkaart in juli 2022 een akkefietje met de redactie van ut Deevers Archief. De redactie verwijst daartoe naar het bericht Ik gunne oe die koate neet.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier is, kan de hier afgebeelde ansichtkaart ook ten zeerste -in nogal bijgesneden vorm- bewonderen op bladzijde 312 in het hoofdstuk Dieverbrug van het op vrijdag 9 juli 2021 uitgegeven Magnus Opus Fragmenten Uit Het Verleden Van De Vroegere Gemeente Diever van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat papieren boek zijn of dat papieren boek bij iemand in kunnen zien.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier is, kan de hier afgebeelde ansichtkaart ook ten zeerste bewonderen op bladzijde 199 van het boek An de Brogge – Geschiedenis van Dieverbrug in woord en beeld van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat papieren boek zijn of dat papieren boek bij iemand in kunnen zien.

This entry was posted in An de Deeverbrogge, Ansichtkoate. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *