Ut Hoarskut in de Voat bee de Gowe in 1884

In het fotoboekje ‘Diever, ie bint ’t wel …’ is in het bericht Ut Hoarschut an de Gowe in 1884 aandacht besteed aan de bouw van de Haarsluis nabij de Geeuwenbrug. In dat bericht is afbeelding 1 opgenomen.
Op afbeelding 1 is de sluisdeur aan de kant van het benedenpand dicht en is de sluisdeur aan de kant van het bovenpand open. In de verte zeilt een vrachtschip in de richting van de sluis.
Fotograaf Johannes Gerhardus Kramer uit Groningen heeft ongeveer op dezelfde plek gelukkig nog een mooie foto gemaakt. Zie afbeelding 2. Op die afbeelding is de sluisdeur aan de kant van het benedenpand open en is de sluisdeur aan de kant van het bovenpand dicht. Blijkbaar is het vrachtzeilschip geschut en in het benedenpand onderweg naar de Dieversluis.
Het is wel een beetje jammer te vinden dat fotograaf Johannes Gerhardus Kramer uit Groningen het vrachtzeilschip niet heeft gefotografeerd tijdens het schutten. Want als je toch bij het schut bent. Het had hem een glasplaat extra gekost, maar dan had hij wel een topfoto met een vrachtzeilschip gemaakt.
Aan de linkerkant van de twee afbeeldingen is de voorgevel van de sluiswachterswoning te zien. De redactie weet niet wie in de boerderij woonde, die aan de rechterkant van de afbeeldingen is te zien. Maar ja, die boerderij staat niet in de gemiente Deever.
De grens tussen de gemiente Deever en de gemiente Dwingel loopt in het midden van de Drentse Hoofdvaart, dus de helft van het vrachtzeilschip dat op de achtergrond in de bocht van de vaart is te zien, vaart ongeveer in de gemiente Deever.
De redactie zal te gelegener tijd en zeker niet met geschwinde spoed en ook niet in gestrekte draf, enige kleurenfoto’s van ut Hoarschut bee de Gowe maken vanuit het standpunt van fotograaf Johannes Gerhardus Kramer uit Groningen.
De redactie is daarnaast ook op zoek naar mooie foto’s, in het bijzonder zwart-wit foto’s, van ut Hoarschut bee de Gowe, die gemaakt zijn door de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief.

Afbeelding 1
Fotograaf Johannes Gerhardus Kramer uit Groningen.
Foto is aanwezig in de collectie Rijkswaterstaat van het Drents Archief (kenmerk DA9051019).


Afbeelding 2
Fotograaf Johannes Gerhardus Kramer uit Groningen.
Foto is aanwezig in de collectie Rijkswaterstaat van het Drents Archief (kenmerk DA9051008).

This entry was posted in de Gowe, Hoarsluus. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *