Hei un klap van de meule van Oll’ndeever ehad ?

In de Friese Koerier van zaterdag 25 juni 1956 verscheen het volgende artikel over het in gebruik nemen van de gerestaureerde molen De Vlijt in Oll’ndeever.

De molenaarshaan pikt nu weer een gestolen graantje
Dieverse molen is weer als nieuw en dus een sieraad in landschap

(Van een onzer verslaggevers)
Diever – “Er is geen molenaarshaan, of hij eet gestolen graan”, zei burgemeester J. C. Meiboom uit Diever dinsdagmiddag tegen ‘zijn’ splinternieuwe molenaar, de heer A. Uiterwijk Winkel, van wiens zo juist gerestaureerde molen hij officieel de vang had losgegooid. “Ik weet, hoe erg u met uw molen bent ingenomen en daarom spreek ik ten slotte de hoop uit ‘dat u nooit maling aan uw bedrijf zult krijgen’.”

De wederingebruikstelling van de zeer fraaie molen van Diever is dinsdagmiddag door een groot aantal genodigden bijgewoond. Er werd niet aan getwijfeld, of de flinke bries zou de wieken zo meteen snel doen draaien. Die verwachting ging aanvankelijk niet in vervulling, want hoewel burgemeester Meyboom de „vang” vakkundig had losgegooid, bleven de wieken doodstil op hun plaats. Zelfs toen men met man en macht de wieken aan het wentelen bracht, bleef er desondanks de vaart niet in.

Gelukkig hadden enkele deskundigen al gauw in de gaten dat de wieken nog iets meer op de wind gezet moesten worden en toen was het dan ook meteen in orde. Zelfs dreigden ze daarop te snel te gaan draaien, doch alles bleek wel zo hecht en sterk te zijn, dat deze krachtproef zonder gevaar doorstaan kon worden.

Diever kan gelukkig zijn met het behoud van deze mooie molen De Vlijt, die reeds tweemaal (in 1868 en in 1881) is afgebrand en weer opgebouwd; de laatste maal door de molenbouwer H. Wiersma uit Scheemda, met behulp van de timmerman W. Marissen uit Diever.

Maar ook nu weer werd de molen ernstig bedreigd, want de aftakeling was reeds zo ver gevorderd, dat er nog maar één wiek aan zat en de stelling reeds helemaal was verdwenen. En het ergste was, dat de toenmalige eigenaar niets voor restauratie voelde. Integendeel zelfs, want wie er hem over aansprak kreeg te horen: “denk je, dat ik met molentjes loop of een klap van de wiek heb gehad ?”

Toen deze eigenaar enige tijd geleden emigreerde, kreeg de molen een nieuwe eigenaar, met een andere mentaliteit en aan hem, de heer A. Uiterwijk Winkel, is het te danken, dat de molen weer een sieraad in dit landschap is. De molenbouwer H. J. Hubert uit Coevorden heeft er iets moois en degelijks van gemaakt !

Hulde van minister
De ingebruikstelling is met enig ceremonieel gepaard gegaan, doch het aardige was, dat het volkomen in de stijl was, die bij deze gelegenheid paste.

In de schuur van zijn woning heeft de molenaar Uiterwijk Winkel het grote gezelschap de thee geserveerd en bij deze gelegenheid heeft de vertegenwoordiger van de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen mr. R. Hotke uit Den Haag er geen twijfel over gelaten hoe zeer dit initiatief van de heer Uiterwijk Winkel op prijs wordt gesteld.

De heer Hotke zei ronduit te hopen, dat er nu een bloeiend bedrijf in de molen zal worden uitgeoefend en hij beloofde dat, wanneer over een aantal jaren vernieuwingen nodig zijn, ook dan op steun gerekend kan worden om deze fraaie molen draaiende te houden.

De eigenaar werd ook nog gecomplimenteerd door jhr. F. L. J. van Rijckevorsel uit Berlicum (N.B.) namens de vereniging de Hollandse molen en uiteraard ook door burgemeester Meiboom.

Laatstgenoemde deed dit in een speech met tal van kernachtige uitspraken die aan het molenaarswerk waren ontleend.

De eigenaar dankte tenslotte voor alle steun die hij van rijk, provincie, gemeente en van deskundigen heeft ontvangen.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief

A. Uiterwijk Winkel is Arend Uiterwijk Winkel. Hij is geboren op 22 september 1921 in Hoogeveen en is overleden op 31 december 2009 in Meppel. Zie zijn overlijdensbericht.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van het lezen van artikelen op papier is, kan van het hier weergegeven artikel slechts de titel en de inleiding lezen in het hoofdstuk Oldendiever op bladzijde 365 van het op vrijdag 9 juli 2021 uitgegeven magnum opus Fragmenten Uit Het Verleden Van De Vroegere Gemeente Diever van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever. Maar ja, dan moet jij dat boek wel in jouw bezit hebben, of dat boek bij iemand in kunnen zien.

Op bladzijde 365 van het boek Fragmenten Uit Het Verleden Van De Vroegere Gemeente Diever is helaas niet de foto die in het hier afgebeelde artikel is te zien (zie afbeelding 2), maar helaas een bijgesneden versie van bijgaand afgebeelde zwart-wit foto (zie afbeelding 1). De redactie weet niet of de hier afgebeelde zwart-wit foto tijdens de ingebruikname van de molen in juni 1956 is gemaakt. Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief weet op welke datum de hier afgebeelde zwart-wit foto (afbeelding 2) is gemaakt en wie de maker van deze foto is ?

Afbeelding 1

Afbeelding 2 – Artikel -n de Friese Koerier van zaterdag 25 juni 1956

This entry was posted in Meule van Oll’ndeever, Oll'ndeever. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *