Category Archives: Ansigtkoate uut 1908

Ut café-losement van Sjoert Benthem an de Brogge

De hier afgebeelde tamelijk zeldzame zwart-wit ansichtkaart is uitgegeven in 1908 en was te koop in het café-logement van Sjoert Benthem an de Deeverbrogge. De redactie van ut Deevers Archief prijst zich gelukkig in het bezit van een gelopen origineel exemplaar te zijn, dat wil zeggen, voorzien van een postzegel en een poststempel. Hoed u bij ongelopen exemplaren voor namaak.

Op de afgebeelde ansichtkaart is het café-logement te zien, zoals het ná de brand in 1864 is herbouwd.
Er staan nogal wat mensen, sommigen met fiets, te poseren langs de vaart voor het café-logement van Sjoert Benthem, maar de redactie van ut Deevers Archief denkt dat Sjoert Benthem zelf niet op de hier afgebeelde ansichtkaart staat.
Aan de rechterkant van het café-logement is de weg naar Deever te zien.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier is, kan de hier afgebeelde ansichtkaart ook ten zeerste bewonderen op bladzijde 215 van het boek An de Brogge – Geschiedenis van Dieverbrug in woord en beeld van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat papieren boek zijn of dat papieren boek bij iemand in kunnen zien.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier is, kan de hier afgebeelde ansichtkaart  ook ten zeerste bewonderen op bladzijde 78 van het boek De historie en pre-historie van Diever in woord en beeld van Arend Mulder. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat papieren boek zijn of dat papieren boek bij iemand in kunnen zien.

Afbeelding 1

Posted in An de Deeverbrogge, Ansigtkoate, Ansigtkoate uut 1908, Café-Logement Sjoert Benthem | Leave a comment

Stoomsüvelfubriek an ut Katt’nende in 1908

Op 29 februari 1899 werd op initiatief van den heer H. Krol, landbouwer en veehouder in Deever een bijeenkomst gehouden voor de oprichting van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek en Korenmalerij ‘Diever’. Aanwezig waren 50 belanghebbenden, die besloten tot oprichting over te gaan.
Op 29 maart 1899 werd voor notaris Johannes Beckering van Loenen (geboren 12 maart 1842, overleden 8 april 1900) te Dwingel de akte gepasseerd, waarbij 46 leden tot de vereniging toetraden.
Het eerste bestuur bestond uit de heren L.W. van Os, voorzitter, C. Offerein, K.W. Fledderus, Hessel Harm Hessels (geboren op 16 juli 1851, overleden op 29 juli 1935) en R. Seinen.
De eerste raad van commissarissen bestond uit de heren H. Krol, B. de Ruiter, H. Kok, W. Bakker en R. Hummelen.
De eerste directeur was de heer J.H. Bentum, die 19 mei 1899 als zodanig in functie trad.
Het eerste personeel bestond uit de heren Jan Jonkers, Arend Klaster en Roelof van Nijen.
Onder architectuur van de heer Ten Bosch, opzichter van de Rijkswaterstaat an de Deeverbrogge, werd op 1 april 1899 de bouw der fabriek aanbesteed.
De bouw werd opgedragen aan timmerman Johannes Noorman te Deever voor f. 2736.
Binnen 3 maanden was het gebouw gereed en de inventaris, welke werd geleverd door de firma Boeke en Huidekoper te Groningen, opgesteld. Het was toen nog een handkrachtbedrijf.
Op 25 juli 1899 werd de fabriek in werking gesteld. De eerste morgen werd 2194 kg melk verwerkt, het eerste boekjaar (25 juli 1899 – 30 april 1900) 450.000 liter. Het gemiddelde vetgehalte bedroeg toen 3,10 %.
De vereniging dreef vanaf het begin wel handel in koeken en rijstmeel, maar pas later en wel in 1908 werd de korenmalerij ingericht. Het bedrijf ging toen meteen over op stoomkracht en werd eveneens uitgebreid, omdat de boeren van Wittelte toetraden tot de coöperatie.
Op de foto is links naast de fabriek de schoorsteen te zien, de foto voor de hier afgebeeld ansichtkaart zal derhalve gemaakt zijn in 1908, direct na de overgang op stoomkracht. Bij het hek zullen de eerste personeelsleden staan, waaronder Jan Jonkers, Arend Klaster en Roelof van Nijen.
Links achter de fabriek is de beltmolen van Jan Rabinge te zien. Deze windkorenmolen werd in 1915 geveild en daarna afgebroken.
Rechts op de afbeelding is te zien de boerderij van Egbert (Eppe) Bennen te zien.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief.
Op bladzijde 9 van ut Deeverse Blattie van 18 juli 1996 toonden de geschiedschrijvers van de onvolprezen Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever, bijgaand afgebeeld bericht in de rubriek ‘Wat weet u nog vroeger ?’ Dat na bijna 90 jaar nadat de botterfubriek was overgegaan van handkracht op stoomkracht, niemand nog iets wist te vertellen over deze afbeelding, dat mag duidelijk zijn. De opmerking van de geschiedschrijvers van de onvolprezen Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever dat de hier afgebeelde ansichtkaart ook in het boekje ‘De historie en pre-historie van Diever in woord en beeld’ van Arend Mulder is opgenomen, is niet juist. In het boekje is een afbeelding van een andere oude ansichtkaart te zien.

Posted in Alle Deeversen, Ansigtkoate, Ansigtkoate uut 1908, Meule, Süvelfubriek Deever | Leave a comment

De wolspinnereeje van Hielkemeier an de Brogge

Drukkerij en Boekhandel Roelof (Roef) van Goor an de Kruusstroate in Deever heeft het boek De historie en pre-historie van Diever in woord en beeld in januari 1975 uitgegeven. De Deeverse boerenzoon Arend Mulder is de schrjjver/samensteller van dit boek. In het boek is op bladzijde 83 een afbeelding van een ansichtkaart uit 1908 van het café-logement van Sjoert Benthem an de Deeverbrogge te zien. De tekst op bladzijde 83 luidt als volgt.

Dieverbrug (wolspinnerij)
Deze fabriek is nog in dezelfde vorm gebleven als in 1916, toen bovenstaande foto is gemaakt.
Volgens oud-ingezetenen van Diever heeft zij eerst gediend als zuivelfabriek. Zelfs van Smilde, Dwingeloo, Eemster, Leggelo en Diever werd melk aangevoerd.
In de Nieuwe Drentsche Volksalmanak, bladzijde 117, wordt vermeld in een lijst der fabrieken van de provincie Drenthe op 31 augustus 1816: 1 Wolleververijen, 2 Zadelmakerijen en 3 Zeepziederijen. Bedoeld wordt hier deze de wolververij.
Hiermee is meteen de vraag opgelost, waarom het dubbele woonhuis staande halfweg Diever-Dieverbrug en vroeger bewoond door de familie Piet Helmers en Meine Boscha, die beiden op deze fabriek werkten, het zogenaamde ‘blauwvaarvers-huussien’ genoemd werd. Later zal deze fabriek zijn overgegaan tot een wolspinnerij, waar de foto van spreekt.
Vast staat dat de heren J. Hielkemeier en K.J. Bottema eigenaren waren, met als beheerder J. Kannegieter. Daarna is ze overgegaan tot de pannefabriek ‘Concordia N.V.
In de kalkovens staande aan Dieverbrug (nu echter op non-actief) werden schelpen verbrand voor het maken van kalk. Van de drie ovens is er in de laatste jaren één afgebroken.
De fabriek doet nu alleen nog dienst als opslagplaats voor de verkoop van bouwmaterialen.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
J. Hielkemeier is de ondernemer Jan Frederik Hilkemeijer. Hij is geboren op 13 december 1858 in Nijensleek. Hij is overleden op 23 juni 1935 in Groningen.
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van K.J. Bottema. Maar was hij wel mede-eigenaar van de stoomwolspinnerij ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van Piet Helmers.
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van Meine Bosscha.
Arend Mulder is in zijn tekst het spoor een beetje bijster. In 1816 bestond het hier afgebeelde gebouw nog niet. Het jaartal is 1816 ? Maar toen werd de Nieuwe Drentsche Volksalmanak nog niet uitgegeven ? Het jaartal is 1916 ? Maar toen bestond de stoomwolspinnerij niet meer.
De redactie verwijst naar het bericht De massienale wolspinnereeje an de Deeverbrogge.
De redactie verwijst naar het bericht De stoomwolspinnereeje wodde in 1912 vukogt.

Posted in An de Deeverbrogge, Ansigtkoate uut 1908, Bedrief, Wolspinnerij | Leave a comment