Category Archives: Olde auto

De Citroën mit veurwielandrieving van Willem Seinen

De redactie van ut Deevers Archief ontving op 28 juni 2024 de volgende zeer gewaardeerde korte reactie van de heer Dirk Strijker: “Ik kan nergens een contactmogelijkheid vinden op jullie website. Daarom maar op deze manier. In de beeldbank Old Steenwiek van de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken staat een foto van een auto met kenteken D-4746. Jullie zoeken deze foto.” De redactie is de heer Dirk Strijker bijzonder erkentelijk voor de attendering op deze foto. Zo is weer een stukje van de Deeverse D-nummer puzzel gelegd. 

Fotograaf Klaas van Buiten is de maker van de hier afgebeelde foto. Hij heeft deze foto – volgens de gegevens bij de foto in de beeldbank Old Steenwiek van de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken – gemaakt omstreeks 1948. In de beeldbank Old Steenwiek heeft de foto registratienummer 1841973.

Op de hier afgebeelde foto is de restauratie van de topgevel en het torentje van de Kleine Kerk aan de Molenstraat in de binnenstad van Steenwijk te zien. Het huis achter de verkeersborden op de hoek van de Vrouwenstraat en de Scholestraat is van kapper de Jong, Hij verhuisde later naar de Oosterstraat in Steenwijk. Rechts op de hoek van de Molenstraat en de Scholestraat is de VIVO-kruidenierswinkel van de dames de Klerk te zien. Daar woonde ook Schurink, een wildhandelaar.

In de Molenstraat staat een automobiel van het merk Citroën, type Traction Avant. De eerste in serie geproduceerde automobiel met voorwielaandrijving ! Aan de voorbumper is nummerbord D-4746 vastgemaakt. De provinciale griffie in Assen verstrekte het kenteken D-4746 op 10 mei 1926 aan veehandelaar Willem Seinen van de Deeverbrogge.
Willem Seinen is geboren op 12 maart 1892 in Leggel. Hij is overleden op 21 juni 1969. Hij is een zoon van boer Pieter Seinen en Geertje van Essen. Hij trouwde op 22 september 1917 met Frederica Kiers.

Waar woonde Willem Seinen an de Deeverbrogge ?
Was Willem Seinen ook boer ?

Een kenteken werd destijds aan een persoon afgegeven en hoorde niet bij de auto. Als de bezitter van een kenteken een andere auto kocht, dan zette hij het nummerbord gewoon over op de andere auto. Dat zal ook hier het geval zijn geweest, want de automobiel die veekoopman Willem Seinen in 1926 had, die zal hij niet meer in 1948 hebben gehad. En tussen 1926 en 1948 zat de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetter zal niet nagelaten hebben de automobiel van Willem Seinen te vorderen. Of heeft de automobiel van Willem Seinen de oorlog overleefd ? Bijvoorbeeld onder een berg hooi ?

Wellicht beschikken de nazaten van Willem Seinen, bijvoorbeeld zijn kleinzonen Willem en Harrie Seinen, over andere foto’s van de automobiel met kenteken D-4746, en kunnen ze het een en ander vertellen over de automobielen van hun grootvader ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van mogelijk andere foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

Afbeelding 1

Afbeelding 2
De Molenstraat in Steenwijk

Posted in D-nummer, Olde auto | Leave a comment

De commesoarus leut hum deur Deever ried’n

In 1924 is in de provincie Drente een film gemaakt. Een filmploeg trok dat jaar de hele provincie door om het leven in de provincie in beeld te brengen. De film betreft de oudste film uit de verzameling van het Drents Archief in Assen.

De redactie van ut Deevers Archief toont in dit bericht drie video-frames, die hij heeft overgenomen uit de gerestaureerde hiervoor genoemde film uit 1924. De naam van deze gerestaureerde film is ‘De Nederlandse provincie Drente in kleur in 1924 – deel 2’, in het Engels  ‘The Dutch province of Drente in color in 1924, part 2)’. Deze film is vrij te gebruiken onder de voorwaarden van Creative Commons. Het bedrijf RicksFilmRestoration.heeft de oorspronkelijke zwart-wit film met behulp van kunstmatige intelligentie verbeterd en heeft deze film kunstmatig ingekleurd. Voorwaar een respectabele prestatie.

Afbeelding 1 – Video-frame 1
De automobiel met het bijzondere kenteken D1 komt aanrijden vanaf ut Kleine Brinkie in Deever. De automobiel rijdt in de Heufdstroate van Deever. Dit was de automobiel van het merk Daimler Benz van mr. Jan Tijmen Linthorst Homan, de commissaris van de koningin in de provincie Drente.
In de boerderij aan de rechterkant woonden Roelof Hendrik Wesseling en Annigje Smidt. Aan de linkerkant staat bij het hek van de boerderij van Kornelis Kerssies een paard met een tweewielige bakkerskar. Let vooral op de zijkant van de bestrating van de Heufdstroate, die bestond uit veldkeitjes.


Afbeelding 2 – Video-frame 2
De automobiel met het bijzondere kenteken D1 rijdt in de Heufdstroate van Deever in de richting van Wapse..
Aan de linkerkant staat bij het hek van de boerderij van Kornelis Kerssies een paard met een tweewielige bakkerskar. De in het zwart geklede bakker of bakkersknecht loopt naast de boerderij van Kornelis Kerssies.


Afbeelding 3 – Video-frame 3
De automobiel met het bijzondere kenteken D1 is bijna voorbij de positie van de filmer gereden.
Aan de linkerkant staat bij het hek van de boerderij van Kornelis Kerssies een paard met een tweewielige bakkerskar. De bakker of de bakkersknecht staat nu bij de bakkerskar. De bakker of bakkersknecht wil net de klep van de bakkerskar openen. Was het de bakkerskar van de Coöperatie Samenwerking U.A. Diever (bakkerij en kruidenierswinkel en brandstoffenhandel) an de Heufdstroate, die in de Deeverse volksmond altijd de koeperasie werd genoemd ?

Posted in Heufdstroate, Olde auto | Leave a comment

De Chevrolet automobiel mit kentiek’nplète D-832

Het bij kentekenplaat D-832 behorende kentekenbewijs is op 9 mei 1919 afgegeven aan Nanne Brandenburg. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel van het merk Chevrolet. In 1919 was hij rijksveearts (dierenarts) in de gemiente Deever.
Veearts Nanne Brandenburg heeft de Chevrolet met kenteken D-843 tot in 1923 gehad, want op 9 oktober 1923 werd voor een andere automobiel kentekenplaat D-3143 met bijbehorend kentekenbewijs aan hem afgegeven.
Nanne Brandenburg is geboren op 11 november 1887 in Oldeholtwolde. Hij trouwde op 16 april 1918 in Dwingel met Grietje Dolfing uut Dwingel. Hij is overleden op 24 mei 1968 in Groningen. Zie het bijgaand afgebeelde bericht van zijn overlijden, dat op 27 mei 1968 in het Nieuwsblad van het Noorden is gepubliceerd.
Op 13 mei 1914 ging rijksveearts Nanne Brandenburg wonen in het huis dat daarvoor was bewoond door rijksveearts Frederik Boerhave. Hij woonde later in de voormalige Villa Laanzicht an de Deeverbrogge.
In ut Deevers Archief is nog een afbeelding van een foto van de Chevrolet met kenteken D-832 aanwezig.
Wellicht beschikken de nazaten van Nanne Brandenburg en Grietje Dolfing over andere foto’s van de automobielen met kenteken D-832 en D-3142 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

In het Nieuwsblad van het Noorden verscheen op 19 december 1925 het volgende bericht dat veearts Nanne Brandenburg bij een ongeluk met zijn auto op het ijs was beland.

Dieverbrug, 18 december.  De heer Brandenburg, veearts alhier, overkwam gisteravond een vrij ernstig ongeluk.
Terwijl hij met zijn auto van Assen kwam, moest hij bij de gasfabriek aldaar een andere auto passeeren. Door de verblindende verlichting van deze laatste geraakte hij van den weg en kwam in de Drentsche Hoofdvaart terecht. De auto sloeg over den kop, doch bleef gelukkig op het ijs liggen. B., die bewusteloos was, zou stellig verdronken zijn, zoo de wagen door het ijs gezakt was. Door behulpzame lieden werd de heer B. op den wal gebracht en kon hij, nadat hij weer bij kennis gekomen was, naar huis terugkeeren. De auto bleek erg beschadigd.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
Op 18 december 1925 reed veearts Nanne Brandenburg in een automobiel met het kenteken D-3132 , dus niet in het automobiel met het kenteken D-832.

Afbeelding 1
Foto uit de verzameling van huisarts Jan Brandenburg, zoon van veearts Nanne Brandenburg.

Afbeelding 2
Bericht in het Nieuwsblad van het Noorden van 19 december 1925.


Afbeelding 3
Bericht van overlijden, dat op 27 mei 1968 in het Nieuwsblad van het Noorden is gepubliceerd.

Posted in D-nummer, Olde auto, Overlijdensbericht | Leave a comment

De Shell haandpompe bee gurasie Rolden

Bij het bedrijf van de firma Rolden an de Heufdstroate in Deever stond aanvankelijk in 1936 één handbediende Shell-benzinepomp. Een paar jaar later is een tweede pomp voor superbenzine bijgeplaatst.
In het voorhuis van het pand was in het rechter deel, het deel met de winkelruiten, de winkel ingericht. Deze ruimte was bij de vorige eigenaar, boer Teunis Wesseling, in gebruik als gelagkamer van zijn boerencafé.
De ruimte met de uitbouw achter de spelende kinderen was in gebruik als ruimte voor het repareren van fietsen, bromfietsen en motorfietsen.
De auto met kenteken D-832 was van veearts Nanne Brandenburg van de Deeverbrogge. Volgens Hendrik Jan Rolden had deze veearts een Chevrolet.
Het pand stond op de hoek van de Heufdstroate en de Tusschendarp, waar nu een zelfbedieningswinkel staat (eerst Golff, later Coop, nu Plus).
Deze foto is gepubliceerd met toestemming van de familie Rolden.
De redactie van ut Deevers Archief heeft de hier afgebeelde kleurenfoto gemaakt op dinsdag 19 april 2022.

Abracadabra-368

Posted in Bedrief, Deever, Heufdstroate, Olde auto, Verdwenen object | Leave a comment

Automobiel mit kentiek’n D1 red deur Deever

Bijgaande afbeelding is een beeld uit een film die in 1927 in de provincie Drente is gemaakt. Een filmploeg trok dat jaar de hele provincie door om het leven in de provincie in beeld te brengen. De film betreft de oudste film uit de verzameling van het Drents Archief in Assen.

De automobiel met het bijzondere kenteken D1 rijdt in de Heufdstroate van Deever in de buurt van ut Kleine Brinkie. Dit was de automobiel van het merk Daimler Benz van mr. Jan Tijmen Linthorst Homan, de commissaris van de koningin in de provincie Drente. In de boerderij aan de rechterkant woonden Roelof Hendrik Wesseling en Annigje Smidt.

Denk niet dat bij het eerste kenteken D1 van de provincie Drente ook de eerste auto in de provincie Drente hoorde.
Kenteken D1 werd op 12 januari 1906 afgegeven aan mr. Hendrik Gerard van Holthe tot Echten, woonachtig in de gemeente Assen.
Kenteken D1 is op 1 oktober 1924 vervallen.
Kenteken D1 werd op 28 november 1924 overgeschreven op naam van mr. Jan Tijmens Linthorst Homan, woonachtig in de gemeente Assen.
Kenteken D1 is op 9 augustus 1932 vervallen.
Kenteken D1 is op 9 augustus 1932 overgeschreven op naam van mevrouw Jeannette Madeleine Staal, de weduwe van mr. Jan Tijmens Linthorst Homan, woonachtig in de gemeente Havelte.

Kenteken D230 was het eerste kenteken dat werd afgegeven aan een inwoner van de gemiente Deever. Kenteken D230 werd op 20 juni 1911 afgegeven aan Gijsbertus Antonius Meijer, ontvanger der directe belastingen en accijnzen in Deever.
De vraag rijst of het motorvoertuig van Gijsbertus Antonius Meijer een motorfiets of een automobiel was ? Woonde Gijsbertus Antonius Meijer aan de brink van Deever ? Wie van de zeer gewaardeerde Deever-kenners kan de redactie van ut Deevers Archief hierover informeren ?

Abracadabra-1631

Posted in Automobiel, Deever, Heufdstroate, Olde auto | Leave a comment

De Chevy Stylemaster van dokter Broekema

De provinciale griffie van Drente gaf het kentekenbewijs D-16196 op 28 januari 1947 af aan de Deeverse dorpsdokter Ludolf Dirk Broekema. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel van het merk Chevrolet. De redactie van ut Deevers Archief weet niet of dokter Broekema de op de hier afgebeelde foto zichtbare Chevrolet nieuw of tweedehands heeft gekocht.
De dorpsdokter woonde in 1947 in de gemeentelijke dokterswoning an de Heufdstroate in Deever, adres Hoofdstraat 6.
De redactie heeft het zeer sterke vermoeden dat de hier afgebeelde foto niet gemaakt is in de gemiente Deever, maar bij zandduinen op één van de waddeneilanden. De familie Broekema had een vakantiehuis op een waddeneiland. De grote vraag is natuurlijk: op welk waddeneiland ?
De autopoetsende man aan de rechterkant van de hier afgebeelde foto is dokter Ludolf Dirk Broekema. De redactie weet helaas niet wie de man aan de linkerkant is.
De redactie verwijst voor een uitgebreid overzicht van eigenaren van een motorvoertuig met een D-nummer in de gemiente Deever naar het bericht Kentiek’nplaèt’n mit ut D-nummer in Deever.

De redactie ontving op 28 april 2023 de volgende zeer gewaardeerde reactie van de heer Jan Oudenboon:
Het waddeneiland was Terschelling. De foto is genomen aan de westkant van de boerderij van dokter Broekema bij het dorp Hoorn.

Posted in D-nummer, Olde auto | Leave a comment

De Ford mit ut kentiek’n D-5589 van Jan Mulder Wzn.

De provinciale griffie van Drente gaf het kentekenbewijs D-5589 op 27 oktober 1927 af aan de Deeverse boer Jan Mulder, zoon van Willem Mulder en Ana Catrina Seinen. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel van het merk Ford. Zie de twee hier afgebeelde foto’s (afbeeldingen 1 en 2). De redactie weet niet of Jan Mulder deze auto nieuw of tweedehands heeft gekocht. Jan Mulder woonde in 1927 op het adres Diever 183.
Jan Mulder trouwde op 5 juni 1903 in Deever met Roelofje Tissingh. De kinderen van Jan Mulder en Roelofje Tissingh waren Willem Egbert, Arend, Anna Catrina, Klaassien en Hendrik. Klaassien Mulder trouwde op 9 mei 1935 in Diever met Roelof Fransen.
In het navolgende reageren de kinderen Albertus (Bertus) Jan en Wil van het echtpaar Roelof Fransen en Klaassien Mulder en Hendrik, zoon van Jan Mulder en Roelofje Tissingh op de twee hier afgebeelde foto’s (afbeeldingen 1 en 2).

Herinneringen van Albertus Jan Fransen
De binnenbekleding van de auto is in de Tweede Wereldoorlog door mij ‘persoonlijk’ gesloopt. De auto was toen uiteraard al buiten gebruik en stond achter de boerderij aan de Brink. Van dit materiaal heeft mijn moeder een trainingspak gemaakt. Het pak was onverslijtbaar en winddicht en was in het gebruik zeer praktisch. Ik heb geen foto kunnen vinden waarop ik met het pak sta afgebeeld. Ik weet mij nog te herinneren uit de tijd dat ik een jochie van drie á vier jaar was, dat wij bij familiebezoek richting Dwingelo aan de Dwingelder kant van de Dieverbrug een tol passeerden. Dan mocht ik het tolgeld van 1 cent afgeven, waarna het tolhek werd geopend en wij onze weg konden vervolgen.
Herinneringen van Wil Fransen
De Ford van opa Jan Mulder droeg het kenteken D 5589. Onze ouders zijn indertijd in deze auto getrouwd. In de oorlog is de auto, die als kippenhok nog dienst deed, door mijn broer Bertus gesloopt. De bekleding nam hij mee naar huis en deze was zo oerdegelijk dat mijn moeder er een ‘trainingspak’ van heeft laten maken. Het pak heeft ‘goede diensten’ bewezen.
Herinneringen van Hendrik Mulder
De auto van mijn vader raakte voor de oorlog in onbruik. Hij heeft op het onderstel van de auto een boerenwagen laten maken. Deze wagen was niet zo vlot met draaien als een gewone boerenwagens. De wagen hebben we nog jarenlang op de boerderij gebruikt. Later is deze verkocht aan Roelof Booij uit Wapse. De wagen is waarschijnlijk verbrand, toen zijn boerderij in juli 1988 afbrandde. De kap van de gesloopte auto kwam bij onze boerderij te staan. Hij deed dienst als kippenhok, maar de kinderen speelden er ook wel in.

De redactie verwijst voor een lijst van de Deeverse auto’s met een D-nummer naar het bericht Kentiek’nplaèt’n mit ut D-nummer in Deever.

Afbeelding 1
Albertus Jan Fransen weet over deze foto het volgende te vertellen: De auto van mijn opa Jan Mulder met kenteken D 5589 staat op 10 mei 1931 met bandenpech op de weg langs de Drentse Hoofdvaart. De man die bezig is met het vervangen van de lekke band is mijn overleden oom Willem Mulder Jzn. Het is mij niet bekend wie het jongetje is.(foto uit de verzameling van Albertus Jan Fransen, Twello)

Afbeelding 2
De medereizigers staan rustig te wachten op het moment dat de reserveband onder de auto is gezet. Albertus Jan Fransen wist niet wie de twee dames aan de linkerkant waren. De dame aan de rechter kant is waarschijnlijk Maria Hillegiena Mulder, een zuster van Jan Mulder. (foto uit de verzameling van Albertus Jan Fransen, Twello)

Posted in Automobiel, D-nummer, Olde auto | Leave a comment

Bee de winkel van Flip Zaligman in de Heufdstroate

In het in 1999 verschenen fotoboekje ‘Diever, ie bint ’t wel …’ is opgenomen als afbeelding 76 een afbeelding van en ansichtkaart uit 1936 van de Heufdstroate in Deever met aan de rechterkant de manufacturenwinkel De Toekomst van het echtpaar Philippus (Flip) Zaligman en Heintje Wilda. In de begeleidende tekst bij de afgebeelde ansichtkaart is aandacht besteed aan de familie Zaligman. Een afbeelding van de betreffende bladzijde uit het fotoboekje ‘Diever, ie bint ’t wel …’ is in dit bericht opgenomen.

76 – Diever – Bij de manufacturenwinkel van Flip Zaligman – 1936
In het rechter pand was de grootste en mooiste manufacturenwinkel van het dorp gevestigd.
Het werd bewoond door de in Dwingeloo geboren Philippus (Flip) Zaligman, zijn vrouw Heintje Wilda en hun in Diever geboren kinderen Martha Hendrika (8-12-1920), Levie (Loekie) Salomon (21-12-1921) en Hendrika (Rikie) Henriëtta (26-10-1925).
Flip Zaligman was mit ’t pak bee’j ’t pad. In het begin bezocht hij zijn klanten op een transportfiets. Het pak was toen een grote koffer die onder meer was gevuld met rollen stof. Als hem werd gevraagd hoe de zaken gingen, dan kon het zijn dat hij antwoordde: Het gaat goed, maar het goed gaat niet…..
Het ging echter zo goed met het goed dat hij de transportfiets kon vervangen door een automobiel. Bij de winkel staat zijn voertuig met kenteken D-3386. Het nummerbewijs werd afgegeven op 11 maart 1924.
De winkel brandde op 20 februari 1940 af. De familie Zaligman vestigde zich op 26 april 1940 in Meppel op het Noordeinde 7.
De Duitse bezetter arresteerde in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 oktober 1942 ongeveer 14.000 joodse landgenoten. Zo kwam het dat in de grauwe morgen van zaterdag 3 oktober, op sabbat en bovendien op Grote Verzoendag, de joodse gemeenschap van Meppel op het station stond te wachten op een trein naar het kamp Westerbork. Daarbij bevonden zich Flip, Heintje, Loekie en Rikie Zaligman. Martha was ondergedoken en werd later verraden. Haar dochter Thea werd in Westerbork geboren. Vanuit Westerbork zijn ze gedeporteerd naar de Duitse vernietigingskampen.
Heintje en Rikie werden kort daarna in 1942 vergast in Auschwitz. Loekie kwam in 1943 om in Schöppenitz. Flip vond in 1944 de dood in Auschwitz. Martha, haar man en hun dochter Thea overleefden het concentratiekamp Theresienstadt. Martha overleed in 1970 in Zandvoort. Thea emigreerde naar Israël, waar ze met Marcel Gaby trouwde. Zij heeft nog regelmatig contact met Jans Tabak.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
Philippus (Flip) Zaligman is op 21 september 1893 geboren in Dwingel. Hij was manufacturier.
Hij huwde op 10 mei 1894 in Coevorden met Heintje Wilda.
Zij verhuisden op 20 mei 1920 van Dwingel naar het adres Deever 189.
Martha Hendrika Zaligman is op 8 december 1920 in Deever geboren.
Levie (Loekie) Salomon Zaligman is op 21 december 1921 in Deever geboren.
Hendrika (Rika) Henriëtte is op 26 oktober in Deever geboren.
De familie Zaligman verhuisde op 7 juni 1936 naar het adres Eerste Hoofdstraat 34 in Meppel.
De familie Zaligman verhuisde op 28 april 1939 naar het adres Deever 189.
De familie Zaligman verhuisde op 26 april 1940 naar het adres Noordeinde 7 in Meppel.
De winkel van Philippus (Flip) Zaligman brandde op 20 februari 1940 af.
Het zou zeker van respect getuigen als in het trottoir voor de drogisterij op het adres Hoofdstraat 51 in Deever (zeg mor veur de olde boer’nlienbaank) vijf zo genoemde stolpersteine (straampelstien’n), waarbij op elke steen de naam van een lid van de familie Philippus (Flip) Zaligman is gegraveerd.
Een  mooie klus voor bestuursvoorzitter Homme Geertsma met de vele zijnen van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever uut Deever.
De redactie heeft de kleurenfoto van de prachtige erbij liggende bestrating van de Heufdstroate gelukkig nog op 26 april 2018 kunnen maken, vóór de uitbarsting van het herbestratingsgeweld met de titel ‘Deever op Drift’ in 2019 in het oude binnendorp Deever. 

abracadabra-491

Posted in Ansigtkoate, Diever, ie bint 't wel ..., Familie Zaligman, Heufdstroate, Joodse inwoner, Olde auto, Tweede Wereldoorlog | Leave a comment

Nummerbröt D-12882 op de Ford van Hans Hatzmann

Het echtpaar Johannes (Hans) Hatzmann en Trijn Jansen vestigden zich in 1936 an de brink van Deever in het pand dat eigendom was geweest van Lambert Rolden. Hun winkel werd ingericht in de voormalige garage van Lambert Rolden. Winkelier Johannes (Hans) Hatzmann kocht in 1939 een tweedehands Ford in Staphorst. Op 20 oktober 1939 werd op de provinciale griffie in Assen het kentekenbewijs D-12883 afgegeven aan Johannes (Hans) Hatzmann. Hij woonde ook in 1939 op het adres Hoofdstraat 202 an de brink van Deever. Johannes (Hans) Hatzmann gebruikte de auto voor het uitventen van zijn winkelartikelen in de omgeving van Deever. Hij werd in dat jaar zittend op zijn auto bij zijn winkel an de Heufdstroate en an de brink van Deever op de foto gezet. De hier afgebeelde foto is afkomstig uit de verzameling van mevrouw Trijn Hatzmann-Jansen in Steenwijk.
De redactie van ut Deevers Archief verwijst voor een uitgebreid artikel over de familie Hatzmann en hun winkel an de brink van Deever naar het artikel ‘Een ding weet U, Hatzmann kleedt U’ van Lammert Brugging, dat is gepubliceerd in het papieren blad Opraekelen 02/3 (september 2002) van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever. Maar ja, dan moet je wel een exemplaar van dat blad in kunnen zien. Bijvoorbeeld Opraekelen 02/3 is in te zien bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Posted in D-nummer, Neringdoende, Olde auto | Leave a comment

Kentiek’nplèt’n mit ut D-nummer in Deever

De hiernavolgende lijst met kentekenbewijzen en bijbehorende D-kentekenplaten van inwoners van de gemiente Deever is helaas nog lang niet volledig, want moet nog verder en netter worden uitgewerkt. Dit bericht is daarom nog volop in ontwikkeling. Veel gegevens uit openbare bronnen moeten nog worden toegevoegd.

De redactie van ut Deevers Archief is naarstig op zoek naar de zeer vele ontbrekende foto’s, waarop een motorvoertuig met een D-nummer van een inwoner van de gemiente Deever is te zien. De redactie verzoekt de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief hem te attenderen op bij hen bekende foto’s, waarop een motorvoertuig met een D-nummer van een inwoner van de gemiente Deever is te zien.

Volgens artikel 5 van het Motor-registreerbesluit van 10 februari 1905, gepubliceerd in Staatsblad 69 van dat jaar, was op kentekenplaten de letter A voor Groningen, B voor Friesland, D voor Drenthe, E voor Overijssel, G voor Noord-Holland, H voor Zuid-Holland, K voor Zeeland, L voor Utrecht, M voor Gelderland, N voor Noord-Brabant en P voor Limburg.
Volgens artikel 7 van het Motor-registreerbesluit van 1905 moest elke provinciale griffie een register van houders van nummerbewijzen aanleggen.
Uit het bijzonder goed bewaard gebleven Drentse register is de navolgende lijst van D-nummers, houders, adressen en afgiftedatums overgenomen. In het register werd helaas niet aangetekend of het kentekenbewijs bestemd was voor een motorrijwiel, een automobiel of een vrachtwagen. Ook het merk en andere gegevens van het motorvoertuig werden helaas niet geregistreerd.
De redactie van ut Deevers Archief heeft zich met het willen uitzoeken en opzoeken van zoveel mogelijk gegevens bij de Deeverse kentekenbewijzen een grote uitdagende klus op de hals gehaald.
Maar de redactie rekent bij het uitzoeken en opzoeken op hulp van de zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief.
En vooral: wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief heeft foto’s van motorvoertuigen met een D-nummer van houders die in de gemiente Deever woonden ?

1.  Kentekenplaat D-230
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 20 juni 1911 afgegeven aan Gijsbertus Antonius Meijer. De redactie weet nog niet of zijn motorvoertuig een motorrijwiel, een automobiel of een vrachtwagen was. Hij is geboren op 30 december 1880 in Emmen. Hij was ontvanger der directe belastingen en accijnzen in Deever. De redactie weet ook niet op welk adres hij in Deever woonde.
Wellicht beschikken de nazaten van Gijsbertus Antonius Meijer over een foto van het motorvoertuig met kenteken D-230 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van deze foto in ut Deevers Archief opnemen.

2.  Kentekenplaat D-256
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 20 april 1912 afgegeven aan Jan Pieter de Ruiter. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij was in 1912 opzichter van de Rijkswaterstaat. Hij was in 1911 overgeplaatst van Breskens naar de Deeverbrogge.  Hij en zijn gezin bewoonden de woning voor de rijksopzichter an de Deeverse sluus.
Wellicht beschikken de nazaten van Jan Pieter de Ruiter over een foto van het motorvoertuig met kenteken D-256 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van deze foto in ut Deevers Archief opnemen.

3.  Kentekenplaat D-421
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 10 juni 1914 afgegeven aan Lambert Rolden. Hij woonde toen nog in Dwingel. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel van het merk Dodge. Lambert Rolden is geboren op 15 maart 1891 in Weerwille. Hij is op 2 februari 1958 overleden in Deever. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
Lambert Rolden en zijn vrouw Elisabeth Johanna Schoemaker vestigden zich in 1919 in Diever. Lambert Rolden liet daartoe in 1919 een nieuw pand an de brink van Deever bouwen. In het aan de brink liggende gedeelte van het huis werd de woning ingericht, in het middengedeelte dreef hij zijn rijwielhandel, terwijl in het achterhuis een werkplaats werd gemaakt. Die gebruikte hij voor het herstellen van fietsen, later ook voor het onderhouden van auto’s.
In ut Deevers Archief is een afbeelding van een foto van het bedrijf van Lambert Rolden en zijn Dodge met kenteken D-421 aanwezig. Lambert Rolden staat naast zijn Dodge.
De redactie verwijst voor meer tekst en uitleg naar het bericht Fietsehaandel van Laamut Roll’n an de brink.

4.  Kentekenplaat D-458
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 20 juli 1914 afgegeven aan Willem Richard Benthem. De redactie weet nog niet of zijn motorvoertuig een motorrijwiel of een automobiel was. Hij is de tweede zoon van Sjoert Benthem en Grietje Merk. Hij is geboren op 9 maart 1892 in het café-logement an de Deeverbrogge. Hij is overleden op 26 juni 1957 op 65-jarige leeftijd in Doorn in de provincie Utrecht. De redactie weet niet welk beroep de 22-jarige Willem Richard Benthem in 1914 uitoefende.
Wellicht beschikken de nazaten van Willem Richard Benthem over een foto van het motorvoertuig met kenteken D-458 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van deze foto in ut Deevers Archief opnemen.

5.  Kentekenplaat D-431
Het bijborende kentekenbewijs is op 8 december 1914 afgegeven aan Eduard Johannes Miedema. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij is geboren op 21 december 1882 in Zwartsluis. Hij was van 12 augustus 1912 tot en met 31 december 1917 gemeentelijk geneesheer (arts) in de gemiente Deever. Na zijn vertrek uit Deever was hij gemeentelijk geneesheer in de gemeente Havelte. De familie Miedema woonde in Deever in het rechter deel van het oude gemeentehuis an de brink van Deever. Het adres was Brink 4. De gemeentelijke woning voor de gemeentelijke geneesheer op de Noorderesch an de Heufdstroate in Deever was in 1917 nog niet gebouwd.
Een foto van Eduard Johannes Miedema en zijn motorrijwiel met kenteken D-431 is te zien in het boekje Kent u ze nog… die van Diever.

6.  Kentekenplaat D-544
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 7 april 1915 afgegeven aan Albert Benthem. De redactie weet nog niet of zijn motorvoertuig een motorrijwiel of een automobiel was. Hij woonde an de Deeverbrogge. De redactie moet in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van Albert Benthem. De redactie weet niet welk beroep Albert Benthem in 1915 uitoefende.
Wellicht beschikken de nazaten van Albert Benthem over een foto van het motorvoertuig met kenteken D-544 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van deze foto in ut Deevers Archief opnemen.

7.  Kentekenplaat D-553
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 20 april 1915 afgegeven aan Jan Benthem. De redactie weet niet of zijn motorvoertuig een motorrijwiel of een automobiel was. Hij is de jongste zoon van Sjoert Benthem en Grietje Merk. Hij is geboren op 12 mei 1894 an de Deeverbrogge. Hij trouwde op 3 augustus 1923 in Avereest met Hillechina Helena Roode. Toen hij trouwde was hij chef van het tramstation van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij (N.T.M.) an de Deeverbrogge. Hij is overleden op 13 mei 1963 op 69-jarige leeftijd in Heerenveen. De redactie weet nog niet welk beroep de bijna 21-jarige Jan Benthem in 1915 uitoefende.
Wellicht beschikken de nazaten van Jan Benthem over een foto van het motorvoertuig met kenteken D-553 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van deze foto in ut Deevers Archief opnemen.

8.  Kentekenplaat D-832
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 9 mei 1919 afgegeven aan Nanne Brandenburg. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij woonde an de Deeverbrogge. Hij is geboren op 11 november 1887 in Oldeholtwolde. Hij is overleden op 24 mei 1968 in Groningen. In 1919 was hij rijksveearts (dierenarts) in de gemiente Deever. Hij trouwde op 16 april 1918 in Dwingel met Grietje Dolfing uut Dwingel.
In ut Deevers Archief is gelukkig wel een afbeelding van een foto van de Chevrolet met kenteken D-832 aanwezig.
Wellicht beschikken de nazaten van Nanne Brandenburg over een andere foto van de automobiel met kenteken D-832 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto in ut Deevers Archief opnemen.

9.  Kentekenplaat D-976
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 29 juli 1919 afgegeven aan Lambertus Schoemaker. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel van het merk Essex. Lambertus Schoemaker was in 1919 notarisklerk. Later was hij postkantoorhouder. Hij is geboren op 16 oktober 1900 in het huis met adres Deever 156. Hij is overleden op 27 januari 1960 in Deever. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.  Hij trouwde op 26 maart 1920 met Hilligje van Es. Zij is geboren op 15 augustus 1898 an de Beilervoat. Zij is overleden op 18 februari 1978 in Deever. Zij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
Wellicht beschikken de nazaten van Lambertus Schoemaker over een andere foto van het motorvoertuig met kenteken D-976 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto in ut Deevers Archief opnemen.

10.  Kentekenplaat D-1898
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 5 april 1921 afgegeven aan Frederik Wilhelm Ackermann. Hij woonde in 1921 op het adres Wateren 50 (Huize Zorgvlied, villa Castra Vetera). De redactie weet niet of zijn motorvoertuig een motorrijwiel of een automobiel was. De redactie weet ook nog niet welk beroep Frederik Wilhelm Ackermann in 1921 uitoefende. Hij woonde in de villa Castra Verera op Zorgvlied. Hij is geboren op 30 mei 1888 in Sloten (thans Amsterdam). Hij is op 9 december 1969 overleden in de stad Groningen.
Wellicht beschikken de nazaten van Frederik Wilhelm Ackermann over een foto van het motorvoertuig met kenteken D-1898 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto in ut Deevers Archief opnemen.

11.  Kentekenplaat D-1939
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 11 april 1921 afgegeven aan de vennootschap Van der Meer & Werkhoven. De redactie heeft het vermoeden dat het motorvoertuig een vrachtwagen was. Hendrikus van der Meer was in 1921 pluimveehouder (hoenderparkhouder) op Zorgvlied. Hij woonde op de adressen Wateren 30, Wateren 37a en Wateren 50. Monze Werkhoven was in 1921 koopman in Witmarsum. Hun firma had de naam ‘Hoenderpark en Eendenfokkerij Van der Meer en Werkhoven. De redactie weet niet waar op Zorgvlied hun bedrijf was gevestigd.
Wellicht beschikken de nazaten van Hendrikus van der Meer en Monze Werkhoven over een foto van het motorvoertuig met kenteken D-1939 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto in ut Deevers Archief opnemen.

12.  Kentekenplaat D-2132
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 26 augustus 1921 afgegeven aan Gerard Meijering. Hij woonde in het huis adres Diever 144. De redactie weet niet of zijn motorvoertuig een motorrijwiel of een automobiel was. Gerard Meijering was in 1921 boer.
Wellicht beschikken de nazaten van Gerard Meijering over een foto van het motorvoertuig met kenteken D-2132 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto in ut Deevers Archief opnemen.

13.  Kentekenplaat D-2138
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 30 augustus 1921 afgegeven aan Albert Kloeze. Hij woonde in het huis bij de smederij an de Heufdstroate in Deever. De redactie heeft het vermoeden dat een oud automobiel is omgebouwd tot een soort van trekker voor een dorsmachine. Albert Kloeze was in 1921 smid. Albert Kloeze is geboren op 24 april 1901 in Zuidwolde. Hij is overleden op 22 april 1961 in Deever. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
In ut Deevers Archief is gelukkig wel een afbeelding van een foto van het motorvoertuig met kenteken D-2138 aanwezig.
Wellicht beschikken de nazaten van Albert Kloeze over een andere foto van het motorvoertuig met kenteken D-2138 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto in ut Deevers Archief opnemen.

14.  Kentekenplaat D-2478
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 7 juli 1922 afgegeven aan Sijtze Keizer. De redactie weet niet of zijn motorvoertuig een motorrijwiel of een automobiel was. Hij woonde in 1922 in Wapse op het adres Wapse 66b. Hij was in 1922 directeur van de Wapser zuivelfabriek. Sijtze Keizer is geboren 20 juli 1874 in Frederiksoord onder Noordwolde. Hij is overleden op 20 maart 1951 in Staphorst. Hij trouwde op 1 juni 1900 in Oosterwolde met Romkje van der Burg.
Wellicht beschikken de nazaten van Sijtze Keizer over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-2138 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

15.  Kentekenplaat D-2602
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 1 oktober 1922 afgegeven aan Jochem (Jo) Berend Martinus van Dalfsen. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel van het merk Vlotweg. Hij was in de periode 1905-1931 dominee van de hervormde kerkgemeente van Deever. Hij woonde in de pastorie van de hervormde kerkgemeente aan de brink van Deever. Hij is geboren op 11 juli 1878 in Aalsmeer. Hij is overleden op 6 mei 1957 in Zutphen. Hij trouwde op 22 juli 1910 in Deever met Hilligje Geertruida (Trui) Kuiper. Een portretfoto van hem is te vinden in het fotoboekje Diever in oude ansichten, dat is samengesteld door Bat Andree (wellicht Andrea ? of wellicht Andreae ?)
Wellicht beschikken de nazaten van Jochem (Jo) Berend Martinus van Dalfsen over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-2602 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

16.  Kentekenplaat D-2618
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 14 oktober 1922 afgegeven aan Gerrit Bakker. De redactie weet niet of zijn motorvoertuig een motorrijwiel of een automobiel was. De redactie heeft van hem nog geen gegevens in de openbare bronnen gevonden. De redactie weet niet welk beroep Gerrit Bakker in 1922 uitoefende. De redactie weet niet waar Gerrit Bakker in Deever woonde.
Wellicht beschikken de nazaten van Gerrit Bakker over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-2618 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

17.  Kentekenplaat D-2620
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven aan Berend Slagter op 15 oktober 1922. Hij woonde in 1922 an de Kruusstroate in Deever. De Duitse bezetter heeft deze fraaie auto van het merk Ford in de Tweede Wereldoorlog gevorderd, maar is na de oorlog teruggevonden in Den Helder en teruggekomen in Deever. De redactie verwijst voor enige tekst en uitleg naar het bericht De olde Ford mit nummerbröt D-2620.
Wellicht beschikken de nazaten van Berend Slagter Os over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-2620 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

18.  Kentekenplaat D-2765
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven aan Harm Noorman op 16 februari 1923. Hij woonde in 1923 in Diever. Hij was autobus-ondernemer.
Wellicht beschikken de nazaten van Harm Noorman over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-2765 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

19.  Kentekenplaat D-2767
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven aan Hendrikus Damhuis op 16 maart 1923. Hij woonde in 1923 op het adres Wateren 40. Hij was rijksveldwachter.
Wellicht beschikken de nazaten van Hendrikus Damhuis over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-2767 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

20.  Kentekenplaat D-2790
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven aan Jacobus Johan Romswinckel op 5 maart 1923. Hij woonde in 1923 op Zorgvliet op het adres Zorgvlied 43. Hij was in 1923 gepensioneerd luitenant-koronel en hoenderfokker.
Wellicht beschikken de nazaten van Jacobus Johan Romswinckel over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-2790 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

21.  Kentekenplaat D-2829
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven aan Dirk Moes op 6 maart 1923. Het kenteken was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde an ut Meul’nende in Deever. Hij was boer/veekoopman.
Wellicht beschikken de nazaten van Dirk Moes over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-2829 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

22.  Kentekenplaat D-2948
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven aan Arnold Dijkstra op 29 mei 1923. Hij woonde in 1923 in Wapse.
Wellicht beschikken de nazaten van Arnold Dijkstra over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-2948 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

23.  Kentekenplaat D-3090
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 23 juli 1923 aan Lucas Zwiers. Hij woonde in 1923 in Deever.
Wellicht beschikken de nazaten van Lucas Zwiers over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-3090 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

24.  Kentekenplaat D-3143
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 9 oktober 1923 aan Nanne Brandenburg. Het kenteken was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1923 an de Deeverbrogge in het huis met adres Dieverbrug 134. Hij was rijksveearts.
Wellicht beschikken de nazaten van Nanne Brandenburg over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-3143 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

25.  Kentekenplaat D-3221
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 25 oktober 1923 aan Nicolaas Schwering. Het kenteken was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1923 op Zorgvliet. Hij was de plaatselijke postkantoorhouder.
Wellicht beschikken de nazaten van Nicolaas Schwering over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-3221 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

26.  Kentekenplaat D-3299
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 13 november 1923 aan Harm Hogenkamp. Hij woonde in 1923 Wittelte.
Wellicht beschikken de nazaten van Harm Hogenkamp over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-3299 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

27.  Kentekenplaat D-3386
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 11 maart 1924 aan Philippus (Flip) Zaligman. Het kenteken was bestemd voor zijn automobiel. Hij was manufacturier. Hij woonde in 1924 met zijn gezin boven zijn manufacturenwinkel met de naam De Toekomst an de Heufdstroate in Deever. De redactie verwijst voor enige tekst en uitleg naar het bericht Bee de winkel van Flip Zaligman in de Heufdstroate.

28.  Kentekenplaat D-3384
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 5 mei 1924 aan Hendrik Jansma. Hij woonde in 1924 in Deever.
Wellicht beschikken de nazaten van Hendrik Jansma over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-3384 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

29.  Kentekenplaat D-3621
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 27 juni 1924 aan Paulus Mulder. Het kenteken was bestemd voor zijn motor. Hij was in 1924 postbode op Zorgvliet. Hij woonde op het adres Woater’n 57.
Wellicht beschikken de nazaten van Paulus Mulder over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-3621 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

30.  Kentekenplaat D-3731
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 4 oktober 1924 aan Jan Kloeze. Het kenteken was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1924 an de Deeverbrogge.
Wellicht beschikken de nazaten van Jan Kloeze over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-3731 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

31.  Kentekenplaat D-3791
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 29 augustus 1924 aan Jan Bos. Hij woonde in 1924 an de Deeverbrogge.
Wellicht beschikken de nazaten van Jan Bos over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-3791 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

32.  Kentekenplaat D-3820
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 30 december 1932 aan Oene Migchels. Hij is geboren op 18 september 1910. Hij is overleden op 28 februari 1994. Hij woonde in 1932 op het adres Brink 3 in Deever. Hij was toen chauffeur. Hij vertrok naar Willemsoord waar hij een café en een pompstation uitbaatte en een busonderneming begon. Het kentekenbewijs D-3820 is vervallen op 30 maart 1935. Het kentekenbewijs is overgeschreven op 14 september 1945.
Wellicht beschikken de nazaten van Oene Migchels over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-3820 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

33.  Kentekenplaat D-3918
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 30 oktober 1924 aan Eisgo Jongstra. Het kenteken was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1924 op Zorgvliet. Hij was in 1924 boer.
Wellicht beschikken de nazaten van Eisgo Jongstra over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-3918 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

34.  Kentekenplaat D-4340
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 13 juli 1925 aan Hendrik Warries. Het kenteken was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1925 an de Deeverbrogge. Hij was in 1925 boer. 
Wellicht beschikken de nazaten van Hendrik Warries over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-4340 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

35.  Kentekenplaat D-4436
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 8 oktober 1925 aan Johannes Brouwer. Hij woonde in 1925 op het adres Zorgvlied 47. Hij was een zoon van bakker Alle Brouwer.
Wellicht beschikken de nazaten van Johannes Brouwer over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-4436 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.
De redactie verwijst voor enige tekst en uitleg naar het bericht .De Citroën mit veurwielandrieving van Willem Seinen.

36.  Kentekenplaat D-4600
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 11 februari 1926 aan Hendrik Gerard van Os. Het kenteken was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1926 op het adres Diever 41. Hij was in 1926 burgemeester van de gemiente Deever.
Wellicht beschikken de nazaten van Hendrik Gerard van Os over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-4600 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

37.  Kentekenplaat D-4707
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 19 april 1926 aan Albertus Westerhof. Hij woonde in 1926 in Deever. Hij was in 1926 onderwijzer.
Wellicht beschikken de nazaten van Albertus Westerhof over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-4707 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

38.  Kentekenplaat D-4734
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 29 april 1926 aan Jannes Koetsier. Hij woonde in 1926 an de Deeverbrogge.
Wellicht beschikken de nazaten van Jannes Koetsier over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-4734 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

39.  Kentekenplaat D-4746
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 10 mei 1926 aan Willem Seinen. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1926 an de Deeverbrogge. Hij was in 1926 veekoopman.
Wellicht beschikken de nazaten van Willem Seinen, bijvoorbeeld zijn kleinzonen Willem en Harrie Seinen, over andere foto’s van de automobiel met nummerbord D-4746 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

40.  Kentekenplaat D-4855
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 2 juli 1926 aan Andries Betten. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1926 op het adres Woater’n 36. Eerder woonde hij op het adres Woater’n 26 en later op het adres Woater’n 39a. Hij was in 1926 veekoopman, arbeider, voerman.
Wellicht beschikken de nazaten van Andries Betten over foto’s van het motorvoertuig met kenteken D-4855 ? Wie brengt de redactie in contact met deze nazaten ? De redactie wil bijzonder graag een goede scan van die foto’s in ut Deevers Archief opnemen.

41.  Kentekenplaat D-4888
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 19 juli 1926 aan Hendrik Krans. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij woonde in 1926 op Woater’n. Hij was boer. Een oom van de huidige eigenaren van hotel Villa Nova op Zorgvlied reageerde als volgt:
Pake en beppe hebben lange tijd gewoond in een boerderij langs de weg naar Doldersum, dus in Wateren. Natuurmonumenten heeft de boerderij afgebroken. Het was een prachtige boerderij, kop-hals-romp type, volgens mij het Friese type.
Wanneer pake café de Harmonie heeft gekocht weet ik niet, ook niet wanneer va en moeke in het café zijn getrokken. Dat zal kort na hun huwelijk zijn geweest, dus ongeveer in de tweede helft van de dertiger jaren van de vorige eeuw.
We hebben geen foto van de motor van pake. Het zou kunnen zijn dat de foto’s van pake en beppe bij de familie Ekkels zijn beland. Tante Trien, de oudste zus van va, was getrouwd met oom Han Ekkels.
Overigens was pake naast boer ook caféhouder (café de Harmonie) en gebruikte hij zijn auto – het bezit daarvan was destijds uitzonderlijk – wel als taxi. Hij schijnt met name mijnheer pastoor als klant gehad te hebben.
Hendrik Krans is geboren op 18 mei 1893 in de gemeente Smallingerland. Hij was getrouwd met Sietske van Dijk. Zij is geboren op 15 december 1890 in de gemeente Smallingerland. Zij vestigden zich op 3 mei 1926 in de gemiente Deever in de boerderij met adres Wateren 16.

42.  Kentekenplaat D-5051
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 25 oktober 1926 aan Hendrik Nijzingh. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij woonde in 1926 in Deever. Hij was in 1926 timmerman/aannemer.

43.  Kentekenplaat D-5067
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 5 oktober 1926 aan Piet Barelds. Hij woonde in 1926 op het adres Diever 6. Hij was in 1926 smid.

44.  Kentekenplaat D-5068
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 5 september 1926 aan Frederik (Frièrik) Offerein. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij woonde in 1926 op het adres Diever 52. Hij was in 1926 smid.

45.  Kentekenplaat D-5182
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 18 maart 1927 aan Eliza Paul Slaa. Hij woonde in 1926 Wittelte.

46.  Kentekenplaat D-5353
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 13 januari 1927 aan Carel Johan Balthazar Boekwijt. Hij woonde in 1927 op Zorgvlied. Hij was gepensioneerd luitenant infanterie. In 1927 was hij hoenderparkhouder.

47.  Kentekenplaat D-5389
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 1 juli 1927 aan Jan Slagter. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij woonde in 1927 op het adres Diever 82. Hij was in 1927 rijwielhersteller.

48.  Kentekenplaat D-5439
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 22 juli 1927 aan Jacob Cornelis van Eendenburg. Hij woonde in 1927 an de Deeverbrogge.

49.  Kentekenplaat D-5518
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 26 augustus 1927 aan Geert Koster. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Zijn woning had als adres Diever 191. Hij was in 1927 huisschilder.

50.  Kentekenplaat D-5568
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 28 september 1927 aan Klaas Veenstra. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Zijn huis had als adres Woater’n 1.

In de Opregte Steenwijker Courant verscheen op 11 februari 1928 het volgende bericht.

51.  Kentekenplaat D-5589
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 27 oktober 1927 aan Jan Mulder. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Zijn boerderij had als adres Diever 183. Hij was in 1927 boer.
De redactie verwijst voor enige tekst en uitleg bij de auto met deze kentekenplaat naar het bericht De Ford mit ut kentiek’n D-5589 van Jan Mulder Wzn.

52.  Kentekenplaat D-5901
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 4 oktober 1928 afgegeven aan Jan Krol. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1928 op het adres Dieverbrug 227. Hij was in 1928 boer.

53.  Kentekenplaat D-6133
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 30 april 1929 aan Geert Dorenbos. Hij woonde in 1929 op het adres Wittelterbrug 30a.

54.  Kentekenplaat D-6248
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 17 juni 1929 aan Goitse van Wijk. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij woonde in 1929 op het adres Dieverbrug 236. Hij was in 1929 timmerman/aannemer.

55.  Kentekenplaat D-6250
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 17 juni 1929 aan de Zuivelfabriek Diever. Het kentekenbewijs was bestemd voor een vrachtwagen. De Zuivelfabriek Diever stond in Deever aan het Moleneinde.
Roelof Jannes Smit schrijft over deze vrachtwagen het volgende:
De eerste vrachtauto van de fabriek was van het merk Chevrolet en werd geleverd door een garagehouder uit Meppel, misschien was het Rijkmans aan het Zuideinde, voor zover ik weet was die Chevrolet-dealer. De Chevrolet was een gewone vrachtauto.
Mijn zuster heeft nog een hele kleine onduidelijk foto van de eerste vrachtauto voor de fabriek, waarop ook mijn vader Wolter Smit en Frederik (Frièrk) Ofrein staan. Het is een hele rare foto, afgedrukt op een heel dun stukje blik, de voorkant lijkt wel van mica. De foto is zo donker, dat bijna niets is te onderscheiden. Ik heb deze foto met een loupe onder een felle lamp bekeken. Het is een auto met een kleine laadbak. De foto is verkeerd afgedrukt, want de nummerplaat aan de voorkant staat in spiegelschrift. Het nummer is bijna niet te ontcijferen, maar jawel hoor het is D-6250. De redactie van ut Deevers Archief verwijst voor meer tekst en uitleg over deze vrachtwagen naar het bericht Over Wolter Smit en twee vrachtwaègn’s van de fubriek.

56.  Kentekenplaat D-6364
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 8 augustus 1929 aan Johan Blok. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij was in 1929 de eigenaar van hotel Blok an de Deeverbrogge.

57.  Kentekenplaat D-6565
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 27 december 1929 aan Aaldert Slot. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij was in 1929 bakker, kruidenier en keuterboer in Wittelte.

58.  Kentekenplaat D-6630
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 31 mei 1935 aan Antje Edam. Ze woonde in 1935 an de Deeverbrogge.

59.  Kentekenplaat D-6686
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 29 maart 1930 aan Johan Blok. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij was in 1930 de eigenaar van hotel Blok an de Deeverbrogge. Het adres van het hotel was Dieverbrug 233.

60.  Kentekenplaat D-6766
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 1 mei 1930 aan de Zuivelfabriek Wapse. Het kentekenbewijs is afgegeven voor een vrachtwagen.

61.  Kentekenplaat D-6799
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 16 mei 1930 aan Leffert Klok. Het kentekenbewijs was bestemd voor een vrachtwagen. Hij woonde in 1930 op het adres Dieverbrug 230. Hij was in 1930 veetransporteur.

62.  Kentekenplaat D-6823
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 23 mei 1930 aan Andries Otten. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1930 in Wapse. Hij was in 1930 boer.

63.  Kentekenplaat D-7074
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 18 september 1930 aan Willem Stevens. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1930 in Deever.

64.  Kentekenplaat D-7239
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 23 februari 1931 aan Gustaaf Gerdus. Hij woonde in 1931 op het adres Wittelte 15.

65.  Kentekenplaat D-7265
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 18 maart 1931 aan Lolke Smid. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motor. Hij woonde in 1931 op het adres Zorgvlied 44. In 1931 was hij rijksveldwachter.

66.  Kentekenplaat D-7300
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 10 april 1931 afgegeven aan Alle Dalstra. Hij woonde in 1931 op het adres Zorgvlied 43a. In 1931 was hij timmerman/aannemer.

67.  Kentekenplaat D-7301
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 10 april 1931 aan Hendrik Krans. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1931 op Woater’n. Hij was in 1931 boer en caféhouder. Een oom van de huidige eigenaren van hotel Villa Nova op Zorgvlied reageerde als volgt:
Pake en beppe hebben lange tijd gewoond in een boerderij langs de weg naar Doldersum, dus in Wateren. Natuurmonumenten heeft de boerderij afgebroken. Het was een prachtige boerderij, kop-hals-romp type, volgens mij het Friese type.
Wanneer pake café de Harmonie heeft gekocht weet ik niet, ook niet wanneer va en moeke in het café zijn getrokken. Dat zal kort na hun huwelijk zijn geweest, dus ongeveer in de tweede helft van de dertiger jaren van de vorige eeuw.
We hebben geen foto van de motor van pake. Het zou kunnen zijn dat de foto’s van pake en beppe bij de familie Ekkels zijn beland. Tante Trien, de oudste zus van va, was getrouwd met oom Han Ekkels.
Overigens was pake naast boer ook caféhouder (café de Harmonie) en gebruikte hij zijn auto – het bezit daarvan was destijds uitzonderlijk – wel als taxi. Hij schijnt met name mijnheer pastoor als klant gehad te hebben.
Hendrik Krans is geboren op 18 mei 1893 in de gemeente Smallingerland. Hij was getrouwd met Sietske van Dijk. Zij is geboren op 15 december 1890 in de gemeente Smallingerland. Zij vestigden zich op 3 mei 1926 in de gemiente Deever in de boerderij met adres Wateren 16.

68.  Kentekenplaat D-7324
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 21 april 1931 aan Leffert Klok. Het kentekenbewijs was bestemd voor een vrachtwagen. Hij woonde in 1931 op het adres Dieverbrug 230. In 1931 was hij veetransporteur.

69.  Kentekenplaat D-7525
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 30 januari 1931 aan Albert Strik. Hij woonde in 1931 op het adres Dieverveld 215 in de Olde Willem. Hij was in 1931 expediteur.
De redactie verwijst voor enige tekst en uitleg bij deze kentekenplaat naar het bericht Twee vragtwaègn’s mit ut D-nummer van Aubut Strik.

70.  Kentekenplaat D-7681
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 18 augustus 1931 aan Theunis Westenberg. Hij woonde in 1931 op het adres Brink 1c. Theunis Westenberg was in 1931 chauffeur, later autobus-ondernemer. Hij vestigde zich met zijn gezin op 20 januari 1930 in Deever. Hij is geboren op 25 december 1907 in Möppel.

71.  Kentekenplaat D-7753
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 11 september 1931 aan Klaas Hessels. Het kenteken was bestemd voor zijn motor. Hij woonde in 1931 in Wittelte.

72.  Kentekenplaat D-7759
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 17 september 1931 aan Albert Kuiper. Hij woonde in 1931 op het adres Diever …

73.  Kentekenplaat D-7867
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 2 oktober 1931 aan Siebe Staal. Hij woonde in 1931 op het adres Dieverbrug 142a. Hij was aannemer.

74.  Kentekenplaat D-7940
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 21 december 1931 aan Sebastiaan van Nooten. De familie Van Nooten woonde in 1931 in de gemeentelijke dokterswoning, adres Hoofdstraat 43 in Deever. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Het kentekenbewijs op zijn naam is op 15 september 1944 vervallen. Het kentekenbewijs is op 15 september 1944 overgeschreven op naam van de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij (N.S.D.A.P.), Kreis Groningen-Friesland-Drenthe (Zweigstelle Assen).
De redactie verwijst voor enige tekst en uitleg over dit automobiel naar het bericht De auto mit kentiek’n D-7940 van dokter van Nooten.

74.  Kentekenplaat D-7875
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 6 november 1931 aan Cornelis de Graaf. Het kentekenbewijs was bestemd voor een vrachtwagen. Hij woonde in 1931 op het adres Diever 126. Hij was vrachtrijder.

75.  Kentekenplaat D-7987
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 4 januari 1932 aan Alle Brouwer. Het kenteken was bestemd voor zijn automobiel, een T-Ford. Hij woonde in 1932 op het adres Zorgvlied 47.

76.  Kentekenplaat D-8010
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 19 februari 1932 aan Lambert Vierhoven. Hij woonde in 1932 an de Deeverbrogge.

77.  Kentekenplaat D-8016
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 20 februari 1932 aan Renger Jansen. Zijn boerderij had in 1932 als adres Wateren 2. Hij was boer en varkenskoopman.

78.  Kentekenplaat D-8067
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 22 maart 1932 aan Jan Kloeze. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Het woonde in 1932 an de Wittelerweg in Wittelte.

79.  Kentekenplaat D-8101
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 8 april 1932 aan Gabriël Verboom. Hij woonde in 1932 op het adres Wapse 75a. Hij was in 1932 assistent-directeur van de zuivelfabriek in Wapse.

80.  Kentekenplaat D-8461
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 9 september 1932 aan Hendrik van den Brink. Hij woonde in 1932 op het adres Zorgvlied 56.

81.  Kentekenplaat D-8464
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 12 september 1932 aan Lambert Rolden. Het kenteken was bestemd voor zijn automobiel van het merk Oakland. Hij woonde in 1932 op het adres Hoofdstraat 202 in Deever. Hij was in 1932 rijwielhersteller.

82.  Kentekenplaat D-8622
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 10 februari 1933 aan de Zuivelfabriek Diever. Dit kentekenbewijs was bestemd voor een vrachtwagen. Zuivelfabriek Diever was gevestigd an ut Meul’nende in Deever. De redactie verwijst voor enige tekst en uitleg over deze vrachtwagen naar het bericht Over Wolter Smit en twee vrachtwaègn’s van de fubriek.

83.  Kentekenplaat D-8732
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 24 mei 1933 aan Steven Mulder. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1933 op het adres Wittelte 263.

84.  Kentekenplaat D-8842
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 14 juni 1933 aan Jan Pook. Hij woonde in 1933 op het adres Diever 130. Hij was in 1933 rijwielhersteller.

85.  Kentekenplaat D-8860
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgeven op 22 juni 1933 aan Jan Bakker. Hij woonde in 1933 op het adres Dieverbrug 142a. Hij was slager.

86.  Kentekenplaat D-9111
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 20 oktober 1933 afgegeven aan Wiebe de Mars. Hij woonde in 1933 op het adres Zorgvlied 65.

87.  Kentekenplaat D-9139
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 16 november 1933 afgegeven aan Jan Oosterhof. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motor. Hij woonde in 1933 op het adres  Zorgvlied 55. Hij was in 1933 machinist.

88.  Kentekenplaat D-9194
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 29 januari 1934 afgegeven aan Pieter Punter. Hij woonde in 1934 op het adres Diever 86a. Dat was zijn paviljoen aan de Bosweg. Het adres Diever 86a was later adres Bosweg 7, was later adres Bosweg 13, is nu adres Bosweg 19. Hij was in 1934 architect/caféhouder. Pieter Punter wilde zijn motorrijwiel van het merk Germaan met Sachs motor al enkele maanden later afschaffen. Daartoe verscheen in de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 6 juni 1934 de volgende advertentie.

89.  Kentekenplaat D-9199 
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 1 februari 1934 afgegeven aan Jan Fledderus. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Jan Fledderus is geboren op 10 december 1910. Hij is overleden in 1978 in Jarvis, Ontario, Canada. Hij woonde in 1934 op het adres Diever 116. Hij was boer.

90.  Kentekenplaat D-9333
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 27 april 1934 afgegeven aan Albertus Steenbergen. Hij woonde in 1934 op het adres Diever 71. Hij was in 1934 bakker.

91.  Kentekenplaat D-9586 
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 11 september 1934 aan Roelof van Goor. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1934 op het adres Diever 190. Hij was in 1934 drukker.

92.  Kentekenplaat D-9758
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 12 januari 1935 aan Meine Klaas Vos. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1935 op het adres Diever 193. Hij was in 1935 manufacturier.

93.  Kentekenplaat D-9908
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 17 juni 1935 afgegeven aan Elje Doodhagen. Het kentekenbewijs was bestemd voor haar motorrijwiel van het merk Sparta. Zij woonde in 1935 an de Deeverbrogge in het huis met adres Dieverbrug 232. Zij was in 1935 wijkverpleegster. De redactie van ut Deevers Archief verwijst voor enige tekst en uitleg naar het bericht Suster Broer op de Spatta mit kentiek’n D-9908.

94.  Kentekenplaat D-10033
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 23 juli 1935 afgegeven aan Leffert Klok. Hij woonde in 1935 op het adres Dieverbrug 230. Hij was in 1935 expediteur.

95.  Kentekenplaat D-10134
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 30 augustus 1935 afgegeven aan Jan Brugging. Het kentekenbewijs is afgegeven voor zijn automobiel. Hij woonde in 1935 op het adres Diever 133.

96.  Kentekenplaat D-10274
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 10 december 1935 afgegeven aan Hendrik Boonstra. Hij woonde in 1935 op het adres Dieverbrug 170.

97.  Kentekenplaat D-10636
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 9 juli 1936 afgegeven aan Johanna Prins. Zij woonde in 1936 an de Deeverbrogge.

98.  Kentekenplaat D-10856
Het bijbehorendenkentekenbewijs is op 15 december 1936 afgegeven aan Jan Mulder. Hij woonde in 1936 in de boerderij aan de brink van Deever met adres Diever 1. Hij was boer.

99.  Kentekenplaat D-10882
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 16 januari 1937 afgegeven aan Pieter Stevens. Hij woonde in 1937 op het adres Wapse 90.

100.  Kentekenplaat D-10920
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 4 maart 1937 afgegeven aan Jan Pook. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in 1937 op het adres Diever 130.

101.  Kentekenplaat D-10961
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 3 april 1937 afgegeven aan Gepko Kornelis Huisman. Hij woonde in 1937 op het adres Diever 6.

102.  Kentekenplaat D-11220
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 29 juli 1937 afgegeven aan Johannes Hoogeveen. Hij woonde in 1937 an de Deeverbrogge.

103.  Kentekenplaat D-11249
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 6 augustus 1937 afgegeven aan Jan Brugging. Hij woonde in 1937 op het adres Diever 133. Hij was in 1937 winkelier.

104.  Kentekenplaat D-11376
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 23 oktober 1937 afgegeven aan Gerrit IJko Warries. Hij woonde in 1937 an de Gowe.

105.  Kentekenplaat D-11382
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 25 oktober 1937 afgegeven aan Jochem Kamp. Hij woonde in 1937 op het adres Diever 185.

106.  Kentekenplaat D-11444
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 6 januari 1938 aan Hendrik Punt. Hij woonde in 1938 op het adres Wateren 16.

107.  Kentekenplaat D-11784
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 2 juli 1938 afgegeven aan Willem Zwiers. Hij woonde in 1938 op het adres Zorgvlied 36. Hij was toen autohandelaar.

108.  Kentekenplaat D-11935
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 26 augustus 1938 afgegeven aan Hendrik Brouwer. Het kentekenbewijs was afgegeven voor zijn automobiel. Hij woonde in 1938 an de Dorpsstroate op Zorgvlied op het adres Zorgvlied 47. Hij is een zoon van Alle Brouwer.

109.  Kentekenplaat D-12227
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 27 februari 1939 afgegeven aan Paulus Wiersma. Hij woonde in 1939 op het adres Diever 15.

110.  Kentekenplaat D-12504
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 12 juni 1939 aan Peter Kool. Hij woonde in 1939 op het adres Dieverbrug 242.

111.  Kentekenplaat D-12886
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 23 oktober 1939 aan Jan Casper Welmans. Hij woonde in 1939 op het adres Dieverveld 215b.

112.  Kentekenplaat D-12882
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 20 oktober 1939 afgegeven aan Johannes Hatzmann. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn tweedehands Ford-automobiel. Hij woonde in 1939 op het adres Hoofdstraat 202 an de brink van Deever. In 1939 was hij winkelier. De redactie van ut Deevers Archief verwijst voor enige tekst en uitleg naar het bericht Nummerbröt D-12882 op de Ford van Hans Hatzmann.

113.  Kentekenplaat D-13071
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 8 april 1940 afgegeven aan Jan Wieken. Hij woonde in 1940 op het adres Hoofdstraat 45 in Deever.

114.  Kentekenplaat D-13158
Het bijbehorende kentekenbewijs is op 8 mei 1940 afgegeven aan Fokke Dieuwko Lindeboom. Hij woonde in 1940 op het adres Wateren 21bis.

115.  Kentekenplaat D-13240
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 31 augustus 1940 aan de Gebroeders Hoogeveen. Zij woonden an de Deeverbrogge.

116.  Kentekenplaat D-13485
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 27 augustus 1943 aan Willem Kiewiet. Hij woonde in 1943 op het adres Zorgvlied 28.

117.  Kentekenplaat D-13797
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 18 juni 1945 aan Gerrit de Vogd. Hij woonde in 1945 op het adres Oude Willem 9.

118.  Kentekenplaat D-13954
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 13 juli 1945 aan Hendrik Gerardus Koster. Hij woonde in 1945 op het adres Brink 9.

119.  Kentekenplaat D-14010
Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 19 juli 1945 aan Albertus Boesjes. Hij woonde in 1945 op het adres Hoofdstraat 16.

120.  Kentekenplaat D-14232
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 27 augustus 1945 aan Ludolf Dirk Broekema. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij woonde in augustus 1945 in de gemeentelijke dokterswoning met adres Hoofdstraat 6.

121.  Kentekenplaat D-14334
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 19 september 1945 aan Albert Strik. Hij woonde in 1945 op het adres Brinkstraat 9.
De redactie voor enige tekst en uitleg bij deze kentekenplaat naar het bericht Twee vragtwaègn’s mit ut D-nummer van Aubut Strik.

122.  Kentekenplaat D-14361
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 27 september 1945 aan Cornelis de Graaf. Hij woonde in 1945 in het huis met adres Kruisstraat 5 in Deever.
De redactie voor enige tekst en uitleg bij deze kentekenplaat naar het bericht Vrachtauto mit nummer D-14361 van Knelus de Graaf.

123.  Kentekenplaat D-14593
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 29 november 1945 aan Hendrik Jalving. Hij woonde in 1945 an de Deeverbrogge op het adres Dieverbrug 23. Hendrik Jalving was controleur van beroep. De grote vraag is natuurlijk wat hij controleerde.

124.  Kentekenplaat D-14756
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 2 februari 1946 aan Jan Hermannus Post. De redactie weet niet of zijn motorvoertuig een motorrijwiel of een automobiel was. Hij is geboren op 31 juli 1923 in Deever. Hij woonde in 1946 op het adres Hoofdstraat 50 in Deever. Dat was de woning bij de bakkerij, de kruidenierswinkel en de brandstoffenhandel van de Coöperatie Samenwerking U.A. Diever, die in de Deeverse volksmond altijd de koeperasie werd genoemd. Hij was een zoon van bakker Gerrit Post en Jentje Klunder.

125.  Kentekenplaat D-14915
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 27 maart 1946 aan Leffert Klok. Hij woonde in 1946 an de Deeverbrogge op het adres Dieverbrug 25.

126.  Kentekenplaat D-14931
Dit kentekenbewijs is op 29 maart 1946 afgegeven aan Arend de Groot. Hij woonde in 1946 op het adres Wapse 88.

127.  Kentekenplaat D-15128
Dit kentekenbewijs is op 10 mei 1946 afgegeven aan Paulus Wiersma. Hij woonde op het adres Hoofdstraat 56 in Deever. Het kentekenbewijs is op 1 februari 1949 vervallen.

128.  Kentekenplaat D-15375 
Dit kentekenbewijs is op 3 juli 1946 afgegeven aan Jan Dekker. Hij woonde in 1946 op het adres Dieverbrug 470.

129.  Kentekenplaat D-15416
Dit kentekenbewijs is op 11 juli 1946 afgegeven aan Jan Harmen Brilman. Hij woonde in 1946 op het adres Dieverbrug 470.

130.  Kentekenplaat D-15485
Dit kentekenbewijs is op 25 juli 1946 afgegeven aan Hendrik Boonstra. Hij woonde op het adres Dieverbrug 64.

131.  Kentekenplaat D-15862
Dit kentekenbewijs is op 17 oktober 1946 afgegeven aan Evert Haveman. Hij woonde op het adres Wapse 115.

132.  Kentekenplaat D-15938
Dit kentekenbewijs is op 31 januari 1946 afgegeven aan Geert Grit. Hij woonde in 1946 op het adres Moleneinde 2 in Deever.

133.  Kentekenplaat D-16135
Dit kentekenbewijs is op 1 maart 1947 afgegeven aan Jan Harmen Brilman. Hij woonde in 1947 op het adres Dieverbrug 470.

134.  Kentekenplaat D-16141
Dit kentekenbewijs is op 8 januari 1946 afgegeven aan de weduwe Pieter Oostenbrink . Zij woonde in 1946 op het adres Dieverbrug 471.

135.  Kentekenplaats D-16196
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 28 januari 1947 aan Ludolf Dirk Broekema. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel. Hij woonde in januari 1947 in de gemeentelijke dokterswoning met adres Hoofdstraat 6.
De redactie van ut Deevers Archief verwijst voor enige tekst en uitleg naar het bericht De Chevy Stylemaster van dokter Broekema.

136.  Kentekenplaat D-16348
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 24 maart 1947 aan Gerrit Hielkema. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel (?). Hij woonde in maart 1947 in de woning met adres Dorpsstraat 2 op Zorgvliet

137.  Kentekenplaat D-16572
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 22 mei 1947 aan Teunis Jansen. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel (?). Hij woonde in mei 1947 in de boerderij met adres Moleneinde 12 in Deever. Het kenteken is zonder datum vervallen.

138.  Kentekenplaat D-16612
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 3 juni 1947 aan Hendrik Baron. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel (?). Hij woonde in juni 1947 in de boerderij met adres Oude Willemsveld 5 in de Olde Willem.

139.  Kentekenplaat D-16612
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 1 juli 1947 aan Lambert Vierhoven. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn vrachtwagen (?). Hij woonde in juji 1947 in het pand met adres Dieverbrug 21. Het kenteken is zonder datum vervallen.

140.  Kentekenplaat D-16867
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 26 juli 1947 aan Hendrik Bron. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel (?). Hij woonde in juli 1947 in de woning met adres Berkenheuvel 4.

141.  Kentekenbewijs D-16946
Dit kentekenbewijs is op 21 augustus 1947 afgegeven aan Jan Brugging, Hoofdstraat 27 in Deever. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn bestelauto. Jan Brugging gebruikte deze bestelauto voor het venten met galanterieën. Later was hij uitbater van een winkel, een dorpswarenhuis, in de boerderij met adres Hoofdstraat 27. Jan Brugging betrok zijn spullen van de WIBA  (de Wit’s Bazar van Piet de Wit in Meppel), vandaar dat de winkel van Jan Brugging in de Deeverse volksmond ‘de Wiba’ werd genoemd.

142.  Kentekenbewijs D-17099
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 30 september 1947aan Jan Slagter. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel (taxi?) (?). Hij woonde in september 1947 in het pand met adres Kruisstraat 3 in Deever.

143.  Kentekenbewijs D-17184
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 25 oktober 1947 aan Tjibbe Sinnema. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel (?). Hij woonde in oktober 1947 in het pand met adres Dieverbrug 33.

144. Kentekenbewijs D-17275
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 3 december 1947 aan Paulus Wiersma. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel (?). Hij woonde in december 1947 in het pand met adres Hoofdstraat 56 in Deever.

145.  Kentekenbewijs D-17420
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 4 februari 1948 aan de gemiente Deever. Het kentekenbewijs was bestemd voor een vrachtwagen. Het kentekenbewijs is in augustus 1956 vervallen.

146.  Kentekenbewijs D-17436
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 11 februari 1948 aan Harm Dieters. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij woonde in februari 1948 in het pand met adres Dieverbrug 46.

147.  Kentekenbewijs D-17634
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 17 april 1948 aan Hendrik Onstee. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij woonde in februari 1948 in het pand met adres Wateren 16 (de meesterswoning naast de school).

148.  Kentekenbewijs D-6225
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 22 april 1948 aan Albert Strik. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn vrachtwagen. Hij woonde in april 1948 in het pand met adres Brinkstraat 9 in Deever.

149.  Kentekenplaat D-17843
Dit kentekenbewijs is op 7 juni 1948 afgegeven aan Renger Jansen. Het kentekenb was bestemd voor zijn automobiel (?) Hij woonde op het adres Moleneinde 12 in Deever.

150.  Kentekenbewijs D-17899
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 17 juni 1948 aan Wijtse de Jonge. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel (?). Hij woonde in juni 1948 in het pand met adres Oude Willem 5 in de Olde Willem.

151.  Kentekenbewijs D-18231
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 19 augustus 1948 aan Franke Tjassing. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel (?). Hij woonde in augustus 1948 in het pand met adres Zorgvlied 13 op Zorgvliet. In de boerderij met de naam Castra Vetera.

152.  Kentekenbewijs D-18295
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 10 september 1948 aan Paulus Wiersma. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel (?). Hij woonde in september 1948 in het pand met adres Hoofdstraat 56 in Deever.

153.  Kentekenbewijs D-18330
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 21 september 1948 aan Albert Molema. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel (?). Hij woonde in september 1948 in het pand met adres Zorgvlied 7 op Zorgvliet.

154.  Kentekenbewijs D-18406
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 9 oktober 1948 aan Willem Zwiers. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel (?). Hij woonde in oktober 1948 in het pand met adres Zorgvlied 15 op Zortvliet.

155.  Kentekenbewijs D-18533
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 10 november 1948 aan Roelof Warnders. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn vrachtwagen (?). Hij woonde in november 1948 aan boord van een schip an de Deeverbrogge.

156.  Kentekenbewijs D-18634
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 21 december 1948 aan Hendrik Bos. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel (?). Hij woonde in december 1948 in het pand met adres Wapse 56.

157.  Kentekenbewijs D-18766
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 1 februari 1949 aan Lubbertus Boer. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel (?). Hij woonde in februari 1949 in het pand met adres Oldendiever 21.

158.  Kentekenbewijs D-18785
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 4 februari 1949 aan Theodorus Cornelis van Opzeeland. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel (?). Hij woonde in februari 1949 in het pand met adres Zorgvlied 3 op Zorgvliet.

159.  Kentekenbewijs D-18829
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 16 februari 1949 aan Leffert Klok. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn vrachtwagen. Hij woonde in februari 1949 in het pand met adres Dieverbrug 25.

160.  Kentekenbewijs D-18996
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 25 maart 1949 aan Roelof Bennen. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel(?). Hij woonde in maart 1949 in het pand met adres Moleneinde 13 in Deever.

161.  Kentekenbewijs D-19020
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 31 maart 1949 aan Jacob Okken. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel (?). Hij woonde in maart 1949 in het pand met adres Hoofdstraat 41 in Deever.

162.  Kentekenbewijs D-19057
Dit kentekenbewijs is afgegeven op 6 april 1949 aan Hendrik Hoogeveen. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn vrachtwagen (?). Hij woonde in februari 1949 in het pand met adres Dieverbrug 9.

163.  Kentekenbewijs ….

***.  Kentekenbewijs D-19507
Het kentekenbewijs is afgegeven op 29 juni 1949 aan Luite(Lu) Wolter Broer. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn motorrijwiel. Hij woonde in juni 1949 in Kamp Westerbork in Hooghalen in de gemeente Beilen.

Posted in D-nummer, Olde auto, Olde moter, Olde vrachtwèg'n | Leave a comment

De auto mit kentiek’n D-11935 van Henduk Brouwer

Hendrik Brouwer is geboren op 26 februari 1916. Hij is overleden op 2 oktober 2002 in Deever. In Deever was hij de uitbater van een autorijschool an de Heufdstroate. Hij trouwde met Sjoerdje Gorter. Zij is geboren op 7 augustus 1919. Zij is overleden op 15 september 1995 in Deever. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Hendrik Brouwer is een zoon van bakker Alle Brouwer en Everdina van Sleen. Zij hadden een brood-, koek- en banketbakkerij en kruidenierswinkel an de Dorpsstroate op Zorgvliet.
Het kentekenbewijs voor kentekenplaat D-11935 is op 26 augustus 1938 afgegeven aan Hendrik Brouwer. Het kentekenbewijs was afgegeven voor zijn automobiel. Hij woonde in 1938 nog an de Dorpsstroate op Zorgvlied op het adres Zorgvlied 47.
Op de hier afgebeelde foto staat Hendrik Brouwer (met sigaret) bij de auto. Het jongetje op de motorkap is de oudste zoon Alle van Hendrik Brouwer. Die zoon is ná de Tweede Wereldoorlog geboren. Dan moet de hier afgebeelde foto ook ná de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt, wellicht omstreeks 1950. De grote vragen zijn: waar is deze foto gemaakt, wie heeft deze foto gemaakt en van welk merk en type was de auto ?
De redactie van ut Deevers Archief verwijst voor meer tekst en uitleg over de Deeverse D-nummers naar het bericht Kentiek’nplaèt’n mt ut D-nummer in Deever.
De bijgaand afgebeelde zwart-wit foto is aanwezig in de verzameling van Bert Brouwer, de jongste zoon van Hendrik Brouwer en Sjoerdje Gorter. De redactie heeft toestemming van hem oude foto’s van de familie Brouwer op Zorgvlied in ut Deevers Archief te tonen.

Posted in Olde auto, Zorgvliet | Leave a comment

De olde kentiek’nplèt’n D-976, D-5595 en D-8464

De redactie van ut Deevers Archief heeft van klasgenoot Lambert (Bert) Rolden, zoon van Hendrik Jan Rolden en Zijntje (Sina) Bel en kleinzoon van Lambert Rolden en Elisabeth Schoemaker, toestemming oude foto’s van het bedrijf van zijn vader Hendrik Jan Rolden en zijn grootvader Lambert Rolden te tonen in ut Deevers Archief. De redactie is hem bijzonder erkentelijk voor deze toestemming.
Bijgaand afgebeelde foto is omstreeks 1936 bij het bedrijf van Lambert Rolden gemaakt. Kort nadat Lambert Rolden zijn bedrijf voortzette in de boerderij van Teunis Wesseling aan de Hoofdstraat, die hij voor ongeveer vierduizend gulden van Teunis Wesseling had gekocht. Op deze plek staat nu de enige plaatselijke concurrentieloze zelfbedieningswinkel van Deever.
Op de hier afgebeelde foto is links Hendrik Jan Rolden (in de Deeverse volksmond werd hij Henneman genoemd) te zien en is rechts monteur Piet Dekker uit Uffelte.
Op de hier afgebeelde foto is links de automobiel van Lambert Rolden te zien. Kentekenbewijs D-8464 is op 12 september 1932 aan hem afgegeven. Hij woonde in 1932 op het adres Hoofdstraat 202. Dat moet het adres van zijn bedrijf an de brink van Deever zijn geweest.
Op de hier afgebeelde foto is in het midden de automobiel van Lambertus Schoemaker te zien. Kentekenbewijs D-976 is op 29 juli 1919 afgegeven aan hem. Lambertus Schoemaker was in 1919 notarisklerk. Hij is geboren op 16 oktober 1900 in het huis met adres Deever 156. Hij is overleden op 27 januari 1960 in Deever.
De redactie verwijst de zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief voor een lange lijst van alle Deeverse D-nummers naar het bericht .Kentiek’nplaèt’n mit ut D-nummer in Deever.
Op de hier afgebeelde foto is ook het automobiel met kenteken D-5595 te zien. Dit kenteken is op 31 oktober 1927 afgegeven aan de joodse manufacturier Jozef Aaron Cohen uut Dwingel. Jozef Aaron Cohen is geboren op 14 november 1889 in Assen. Hij is op 6 oktober 1942 vermoord in het concentratiekamp Auschwitz.

Posted in D-nummer, Olde auto | Leave a comment

De auto mit kentiek’n D-7940 van dokter Van Nooten

De redactie van ut Deevers Archief heeft van klasgenoot Lambert (Bert) Rolden, zoon van Hendrik Jan Rolden en Zijntje (Sina) Bel, toestemming oude foto’s van het bedrijf van zijn vader Hendrik Jan Rolden en zijn grootvader Lambert Rolden te tonen in ut Deevers Archief. De redactie is hem bijzonder erkentelijk voor deze toestemming.
Bijgaand afgebeelde foto is in 1936 gemaakt. Kort nadat Lambert Rolden zijn bedrijf voortzette in de boerderij van Teunis Wesseling aan de Hoofdstraat, die hij voor ongeveer vierduizend gulden van Teunis Wesseling had gekocht. Op deze plek staat nu de enige plaatselijke concurrentieloze zelfbedieningswinkel van Deever.
Op de hier afgebeelde foto zijn van links naar rechts te zien: monteur Piet Dekker uit Uffelte, Jo Rolden en Hendrik Jan Rolden (zijn voornaam was in de Deeverse volksmond Henneman).
Op de hier afgebeelde foto is achter de mensen de auto van dorpsdokter Sebastiaan van Nooten te zien. Kenteken D-7940 is op 21 december 1931 op naam van Sebastiaan van Nooten, adres Hoofdstraat 43 in Deever, geschreven.
Het kenteken op zijn naam is op 15 september 1944 vervallen. Het kenteken is op 15 september 1944 overgeschreven op naam van de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij (N.S.D.A.P.), Kreis Groningen-Friesland-Drenthe (Zweigstelle Assen). Zoek in het Drents Archief naar kenteken D-7940.
Een citaat uit het bericht Wat op 22 november 1944 en ur noa gebeude luidt:
Diezelfde dag, 27 november 1944, vervoegde zich de Kriminalsecretär P. Nauheim, zich wederom bij de woning van de Dieverse huisarts Sebastiaan van Nooten. Hij eiste daarbij de auto op van de huisarts. Nadat een hem vergezellende monteur de auto rijklaar had gemaakt, reden de twee er mee weg.
Het is de redactie van ut Deevers Archief niet helemaal duidelijk, beter gezegd helemaal niet duidelijk, waarom de auto van dokter Sebastiaan van Nooten op 15 september 1944 is overgeschreven op naam van de N.S.D.A.P.  Is de auto toen in beslag genomen, maar mocht dokter Van Nooten zijn auto blijven gebruiken ? Want pas op 27 september 1944 kwam Kriminalsecretär P. Nauheim de auto opeisen en is de auto daadwerkelijk meegenomen ! Of heeft de Duitse bezetter bewust in de provinciale administratie van de kentekens geknoeid met datums ? Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief kan hier helderheid in verschaffen ?

Posted in Alle Deeversen, D-nummer, Olde auto | Leave a comment

Un neeje braandspuite veur de gemiente Deever

In het onvolprezen papieren fotoboekje Diever, zoals het was in de voormalige gemeente zijn foto’s opgenomen uit de periode 1930-1980. Een werkgroep van vrijwilligers van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever heeft dit onvolprezen papieren fotoboekje samengesteld. De eerste druk van dit onvolprezen papieren fotoboekje is in 2008 uitgegeven. De redactie van ut Deevers Archief weet niet of daarna een herdruk van dit onvolprezen papieren fotoboekje is uitgegeven.
Op bladzijde 55 van dit onvolprezen papieren fotoboekje is bijgaande afbeelding 1 te zien.
Afbeelding 1 is samen met afbeelding 2 en afbeelding 3 op 22 maart 1940 gepubliceerd op bladzijde 24 van de provinciale Groninger en Drentse illustratie Het Noorden in woord en beeld, jaargang 16, 1940-1941, nummer 2; zie bijgaande afbeelding 4.
De tekst bij de afbeelding op bladzijde 55 van het onvolprezen papieren fotoboekje Diever, zoals het was in de voormalige gemeente is voor het gemak klakkeloos overgenomen uit het bijschrift bij afbeelding 1.
De vraag is of de motorbrandspuit een nieuwe of een tweedehands motorbrandspuit is, want het zichtbare kenteken A-11249 aan het voertuig is niet te vinden in de kenteken-database van het Drents Archief. Echter kenteken A-11249 komt gelukkig wel voor in de webstee www.groningerkentekens.nl. Het Groninger kenteken is op 24 december 1925 op naam geschreven van Jan Jurrien van Bergen, fabrikant van torenklokken, torenuurwerken en hand- en motorbrandspuiten in Heiligerlee, gemeente Scheemda.
Het Groninger kenteken A-11249 was op 11 maart 1940 voor het rit van Heiligerlee naar Deever tijdelijk bevestigd aan de nieuwe motorbrandspuit van brandspuitenfabriek Van Bergen voor de gemiente Deever. De nieuwe motorbrandspuit voor de gemiente Deever kreeg kenteken D-4600. Dit Drentse kenteken werd op 26 maart 1940 op naam geschreven van de gemiente Deever.
Op afbeelding 1 is de nieuwe motorbrandspuit op de brink van Deever voor het oude gemeentehuis en de oude pastorie te zien. Het voor de demonstratie benodigde bluswater werd blijkbaar niet uit de braandkoele op de brink gepompt, maar uit een braandputte (?). Wie heeft kennis van deze braandputte ?
Wie van de zeer gewaardeerde trouwe bezoekers van ut Deevers Archief weet de locatie van wat op afbeelding 2 is te zien ?
De redactie vond bij het digitaliseren van honderden papieren nummers van ut Deeverse Blattie van Japie van Goor in ut blattie van 22 april 1999 in de rubriek ‘Wat weet u nog van vroeger ? van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever bijgaand bericht, zie afbeelding 5. In het bericht wil deze vereniging weten wie van de personen op de afbeeldingen (zie afbeelding 5) lid zijn van de vrijwillige brandweer in Deever. Deze vereniging doelt op de afbeelding van de nieuwe motorbrandspuit, maar daar zijn geen mensen te zien. De vereniging denkt een andere foto van de nieuwe brandweerspuit voor ogen te hebben, want op die foto staan wel leden van de vrijwillige brandweer van Deever, namelijk Lambert Rolden en zijn zoon Hendrik Jan Rolden.

Afbeelding 1
Het bijschrift bij afbeelding 1 (zie afbeelding 4) luidt als volgt.
Maandag 11 Maart werd te Diever (Dr.) aan de gemeente een nieuwe motorbrandspuit afgeleverd en geprobeerd. Dat was een belangrijke gebeurtenis voor het dorp, want het blusschen van branden is in dergelijke plaatsen steeds een moeilijk probleem geweest. Dit uiterst moderne materiaal biedt een maximum van kracht en snelheid door een capaciteit van 4000 liter water per minuut bij 18 atmosfeer druk, door een dubbele schakelpomp, luide sirene en sterk zoeklicht. Verschillende deskundigen uit Meppel en Assen woonden de demonstratie bij.
Afbeelding 2
Het bijschrift bij afbeelding 2 (zie afbeelding 4) luidt als volgt.
De nieuwe spuit stond op 900 meter afstand van deze zogenaamde brand en leverde toch uitstekend werk met de drie stralen, waarin de slang verdeeld kon worden. Ook bij den toren was het succes te bewonderen.

Afbeelding 3
Het bijschrift bij afbeelding 3 (zie afbeelding 4) luidt als volgt.
Ook het oudje, eigenlijk een museumstuk, deed nog eens wat het kon… “Uit den tijd”; zal dat vonnis ook nog eens door een volgend geslacht worden uitgesproken over het thans zoo schitterende, moderne blusch-apparaat ?


Afbeelding 4
Dit is een afbeelding van bladzijde 24 van de provinciale Groninger en Drentsche illustratie Het Noorden in woord en beeld, jaargang 16, 1940-1941, nummer 2, 22 maart 1940.
Afbeelding 5

Posted in 10 april 1945, Automobiel, Braandkoele, Braandwièr, Brink, Olde auto, Verdwenen object | Leave a comment

Vaè en seune Rolden bee de vreewilluge braandwièr

De redactie van ut Deevers Archief vindt bij het digitaliseren van zijn papieren archief (papier scannen en vervolgens selectief in de oud-papier-bak gooien) bestaande uit vooral veel dozen en veel mappen en veel ordners met veel foto’s, kranten- en tijdschriftenknipsels, reclamemateriaal, folders, en zo voort, en zo voort, en zo voort, uut de gemiente Deever zo nu en dan een document waarvan de redactie het de moeite waard vindt dit te tonen in ut Deevers Archief.
Zo vond de redactie in de ordners met paperassen, die hij voortdurend verzamelde voor het samenstellen het papieren blad Opraekelen van de Historische Vereniging Voormalige Gemeente Diever (40 nummer in de jaren 1999-2007), een door wijlen Lambert Brugging op basis van gegevens van wijlen Hendrik Jan (Henneman) Rolden opgesteld stukje tekst over de vrijwillige brandweer in de gemiente Deever. De redactie geeft dat stukje tekst weer in de volgende nogal door hem bewerkte versie, met postume excuses aan Lambert Brugging.

Lambert en Hendrik Jan Rolden waren bij de vrijwillige brandweer
Vader Lambert Rolden en zoon Hendrik Jan (Henneman) Rolden zijn beiden lid geweest van de vrijwillige brandweer in de gemiente Deever. Lambert Rolden is een aantal jaren en Hendrik Jan Rolden is ruim twintig jaren lid geweest. Vanaf 1940, het jaar waarin de eerste motorbrandspuit is aangeschaft, waren ze bee de braandwièr. De werkzaamheden bee de braandwièr hielden een beetje verband met hun technische beroep. Ze voldeden aan de basiseisen om brandweerman te worden. Ze waren in het dorp woonachtig en veelal ook in het dorp werkzaam. Ze waren technisch onderlegd en ze waren bekend met auto’s. Daarom werden beiden chauffeur-monteur.
In die jaren (oorlogsjaren) bestond hun brandweerploeg uit onder meer Jan Driesen (opperbrandmeester en administrateur op de zuivelfabriek), Roelof Klasen (schoenmaker), Hendrik Nijzingh (aannemer), Albert Strik (vrachtwagenrijder), Harm Mos (wagenmaker), Jan Mulder (schoenmaker), Jan van de Berg (arbeider) en Hendrik Zoer (straatmaker). De gemeente-architect was de commandant.
Tegenwoordig krijgt een vrijwillige brandweerman eerst een uitgebreide opleiding, maar dat was in de tijd van Lambert en Hendrik Jan (Henneman) Rolden niet het geval. Een werknemer van de fabrikant van de brandweerauto kwam een keer langs om uitleg te geven over de werking van de pomp. De brandweerploeg oefende regelmatig. De eigenlijke werkzaamheden werden in de praktijk geleerd. De taken van de brandweer waren beperkt. Hij trad uitsluitend op bij brand en niet bij andere calamiteiten, zoals nu het geval is (hulpverlening, verkeersongelukken, enzovoort).
Het bluswater werd uit een braandkoele gepompt, omdat in de gemiente Deever aanvankelijk geen waterleidingnet aanwezig was. Deze waren op verschillende plaatsen in de gemiente Deever aanwezig. Het nadeel was, dat de kuilen praktisch niet werden onderhouden en bij een langere tijd van droogte en vooral bij grotere branden vaak spoedig leeg waren gepompt. Een belangrijke verbetering was het slaan van 4 nortonputten. Ze bevonden zich voor het gemeentehuis in Deever, nabij de boerderij van Albertus van Zomeren in Wapse, voor de onderwijzerswoning in Wittelte en tegenover Villa Nova op Zorgvlied. In Geeuwenbrug, Dieverbrug en Wittelterbrug waren geen nortonputten aanwezig. Dit werd niet nodig gevonden, omdat het bluswater uit de vaart kon worden gepompt. De nortonputten bestonden uit gegalvaniseerde ijzeren buizen met een vrije grote diameter. Het bluswater kon toto 40 meter diep worden gehaald. Het water werd eerst met een vacuümpomp opgepompt. Als voldoende water naar boven kwam, dan nam de brandweerauto het pompen over. De voorraad water in de put was vrijwel onuitputtelijk.
Om het water bij de brand te brengen moesten vaak over een lange afstand veel slangen worden uitgelegd. Dit vergde uiteraard nogal wat tijd. Soms was het beschikbare aantal slangen niet toereikend om bij het bluswater te komen, zoals bijvoorbeeld in Wateren, waar geen nortonput aanwezig was. In zodanig geval werd naar een oplossing gezocht, zoals het gebruiken van een nog aanwezige brandkuil, water uit een sloot of plas, enzovoort.
De meest spectaculaire brand, die Hendrik Jan (Henneman) Rolden heeft meegemaakt was een veenbrand in de Giethoornse polder. Het verraderlijke van deze branden is, dat het vuur zich ondergronds verspreidt en telkens weer de kop kan opsteken. Om de brand te blussen waren verschillende korpsen uit de omgeving, waaronder die uut Deever, opgetrommeld. De brandweerlieden zijn dagen met deze brand bezig geweest. Ze losten elkaar bij toerbeurt af.
Branden, die tegenwoordig niet meer, maar vroeger wel veel voorkwamen waren die, veroorzaakt door hooibroei. In het algemeen was het moeilijk bij de brandhaard te komen. Soms moest het gehele vak met hooi overhoop worden gehaald en verwijderd. Dit was op de eerste plaats het werk van de boeren zelf, met medewerking van omwonenden en anderen. De taak van de brandweer was het hooi goed nat te houden. Afhankelijk van de omstandigheden ging in de bestrijding van deze branden een hoop tijd zitten.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
Hendrik Jan (Henneman) Rolden is geboren op 10 maart 1921 in Deever. De redactie is nog niet bekend met zijn datum van overlijden. Hij is een zoon van Lambert Rolden.
Hendrik Jan (Henneman) Rolden was getrouwd met Zijntje (Sina) Bel uut de Peperstroate in Deever. Zij is geboren op 14 september 1922 in Deever. Zij is overleden op 8 februari 2014 in Deever.
Lambert Rolden is geboren op 15 maart 1891 in Weerwille in de gemeente Ruinerwold. Hij is overleden op 2 februari 1958 op 66-jarige leeftijd in Deever. Hij was getrouwd met Elisabeth (Lize) Johanna Schoemaker. Zij is geboren op 14 oktober 1895 in Deever. Zij is overleden op 13 januari 1989 in Deever.
Hendrik Jan Rolden had een rijwiel-, garage- en installatiebedrijf an de Heufdstroate in Deever, op de plek waar nu de enige zelfbedieningswinkel van Deever is gevestigd.
In het Nieuwsblad van het Noorden verschenen op 12 maart 1940, kort voor het begin van de Tweede Wereldoorlog, twee foto’s (A en B) met onderschrift over de aanschaf van een nieuwe brandspuit voor de gemiente Deever. De redactie verwijst voor de volledigheid naar het bericht Old en nee bee de vreewilluge braandwièr in Deever.
De redactie toont in dit bericht van die twee foto’s (A en B) een uitvergroting van de onderste foto (foto B).
Op foto B is de nieuwe brandspuit op de brink van Deever te zien. De redactie van ut Deevers Archief herkent op foto B rechts voor de brandspuit Lambertus Rolden. Links naast de brandspuit staat zijn zoon Hendrik Jan (Henneman) Rolden. Aan de linkerkant is te zien Keimpe Roosjen. Rechts naast hem staat Geert Schute (was die ook lid van de vrijwillige brandweer ?). Vlak achter de brandspuit is meester Martinus Strating te zien. Het meisje aan de rechterkant is een dochter van Hessel Hessels te zien, zij is een zuster van Mans Hessels.
De redactie heeft de bijgevoegde kleurenfoto van de brink van Deever gemaakt op woensdag 6 november 2019.
Bijgaande afbeelding is ook ten zeerste te bewonderen op bladzijde 1 van nummer 22/1 (maart 2022) van het papieren blad Opraekelen van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever.

Posted in Braandwièr, Brink, Gemiente Deever, Olde auto | Leave a comment

De olde Ford mit nummerbröt D-2620

Het nummerbewijs D-2620 van het automobiel op de hier afgebeelde foto werd op 15 september 1922 afgegeven aan Berend Slagter in de Kruusstroate in Deever. De Duitse bezetter heeft deze fraaie auto van het merk Ford in de Tweede Wereldoorlog gevorderd, maar is na de oorlog teruggevonden in Den Helder en teruggekomen in Deever.
Van links naar rechts zijn op de afgebeelde foto te zien: Reina Slagter (geboren op 14 mei 1910, overleden op 23 oktober 1958), Alberdina Slagter (geboren in 27 januari 1914 in Deever, overleden op 7 januari 2008 in Dwingel) en een nicht, waarvan de naam niet achterhaald kon worden.
De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief lette vooral op de prachtige verharding van zwerfkeien en zwerfkeitjes voor het café-biljart van Berend Slagter an de Kruusstroate in Deever.
De redactie van ut Deevers Archief kan helaas niet goed afleiden in welk jaar deze foto is gemaakt. De redactie schat in dat Alberdina Slagter ergens midden twintig is. Wellicht is de foto vlak vóór de Tweede Wereldoorlog gemaakt.
Deze foto was aanwezig in de verzameling van mevrouw Alberdina Doorten-Slagter. Na haar overlijden is haar verzameling foto’s bij allesverzamelaar Jans Roelof Tabak in de Aachterstroate in Deever terecht gekomen. Na het overlijden van Jans Roelof Tabak is de verzameling foto’s van Alberdina Doorten-Slagter bij het leeghalen van de woning van Jans Roelof Tabak waarschijnlijk samen met vele andere historisch waardevolle paperassen in de afvalcontainer onterecht gekomen. Een gevalletje van heel erg helaas. De grote vraag is natuurlijk hoe dit had voorkomen had kunnen worden.
Ter plekke an de Kruusstroate in Deever is nu ’t Nieuwscafé gevestigd.
Het verkeer op de drukke provinciale weg N355 moet zich in Deever door het Moleneinde, een stuk van de Hoofdstraat en de Kruisstraat murwen. En rijdt dus vlak langs het terras van ’t Nieuwscafé. Zo ook vrachtwagens. Zie de bijgaande kleurenfoto die de redactie van ut Deevers Archief op woensdag 22 mei 2022 op het terras van ’t Nieuwscafé heeft gemaakt. Bij het langsdenderen van zwaarbeladen vrachtwagens klotst het bier door de verkeerstrillingen in de glazen. En het kan natuurlijk ook voorkomen dat twee langsdenderende zwaarbeladen vrachtwagens elkaar bij het terras van ’t Nieuwscafé tegenkomen. Dan zal het bier waarschijnlijk door de verkeerstrillingen uit de glazen klotsen.
De redactie merkt op dat nu langs het terras afzetpaaltjes van het type Amsterdamned staan en niet van het type Deeverdamned. Zie ook het bericht Un riegel betuttelpoalties van ut type Amsterdamned.

Posted in Café Berend Slagter, Kruusstroate, Olde auto | Leave a comment

Fietsehaandel van Laamut Roll’n an de brink

Lambert Rolden liet in 1919 een nieuw pand aan de brink van Deever bouwen. In het aan de brink liggende gedeelte van het huis werd de woning ingericht, in het middengedeelte kwam een winkel, terwijl in het achterhuis een werkplaats werd gemaakt, die gebruikt werd voor het herstellen van fietsen, later ook voor het onderhouden van auto’s.
Op het witte bord boven de deur van de werkplaats staat ‘L. Rolden – Rijwielhandel’.
Naast het huis is de Shell-benzinepomp te zien. Deze pomp werd met de hand bediend.
Lambert Rolden staat naast zijn Dodge met kenteken D-421. Deze auto had een groot met leer bekleed stuur. Op een gegeven moment was de motor versleten. Toen is er nog voor vijf gulden de motor van een sloopauto in gezet. In de loop van de dertiger jaren werd de auto afgedankt.
De auto achter de Dodge is eveneens van Lambert Rolden. Deze auto met kenteken D-8464 is van het merk Oakland. Het kentekenbewijs van deze auto werd op 12 september 1932 in Assen aan Lambert Rolden afgegeven.
Wegens gebrek aan ruimte in de werkplaats stalde Lambert Rolden zijn auto’s in de schuur bij het pand van café Brinkzicht van Klaas Marcus Balsma, die ook aan de brink van Deever woonde.
Lambert Rolden verhuisde zijn bedrijf in 1936 naar de Hoofdstraat. De foto moet tussen 1932 en 1936 zijn gemaakt.
De zwart-wit foto is afkomstig uit de verzameling van de erven Hendrik Jan (Henneman) Rolden. De redactie van ut Deevers Archief heeft de kleurenfoto van het pand aan de brink gemaakt op 13 november 2014.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier is, kan de hier afgebeelde foto ook ten zeerste bewonderen op bladzijde 20 van het papieren blaadje Opraekelen nr. 23/1 (september 2023) van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat papieren blaadje zijn of dat papieren blaadje bij iemand in kunnen zien.

Posted in Bedrief, Brink, Deever, Olde auto | Leave a comment

Over Wolter Smit en twee vrachtwaègn’s van de fubriek

De redactie bezocht in het voorjaar van 2019, alweer enige tijd geleden, Roelof Smit in zijn aanleunwoning van het bejaardenhuis in De Weiert an de Heufdstroate in Deever. Heel veel Deeverse en Deeverbrogse onderwerpen waren al aan de orde geweest, totdat op een gegeven moment Roelof Smit vroeg: ‘Mor wat kooi’j hier doon ?’
De redactie vertelde hem dat hij was gekomen zijn toestemming te vragen het artikel ‘Over Wolter Smit en twee vrachtauto’s’, dat hij in 1999, toen hij nog in Nieuwe Pekela woonde, over zijn vader Wolter Smit schreef, en dat in juni 1999 is gepubliceerd in het papieren blad Opraekelen (nummer 99/2) van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever
, in ut Deevers Archief op te nemen. Dat mocht, die toestemming gaf hij. De redactie is Roelof Smit bijzonder erkentelijk voor deze toestemming. Roelof Smit is overleden op 17 mei 2021 in Deever. Zie het bijgevoegde overlijdensbericht.

Over Wolter Smit en twee vrachtauto’s
Roelof Smit haalt herinneringen op aan zijn vader Wolter Smit en de vrachtauto’s D-6250 en D-8622 van de zuivelfabriek van Diever.

Mijn vader Wolter Smit werd geboren op 13 juli 1902. Mijn vader en moeder zijn op 28 april 1928 getrouwd en gingen in dat jaar wonen in het tolhuisje aan de Dieverse kant van de Dieverbrug. Mijn vader was toen hulpbesteller bij de post en mijn moeder beheerde het tolhek. Toen mijn moeder in 1929 in verwachting raakte van mijn zuster Margje keken ze uit naar ander werk. Trouwens ik geloof dat ook het tolhek in dat jaar werd opgeheven, daar is nog wel een verhaaltje over te maken. In 1929 kochten mijn ouders het huis tegenover Heluto. Op de plek van het afgebroken oude huis staat nu een nieuw huis. In 1934 bouwden mijn ouders een nieuw huis, Dieverbrug 2, nu Dieverbrug 3.

De Coöperatieve Zuivelfabriek en Korenmaalderij ‘Diever’ kocht aan het einde van de twintiger jaren voor het eerst een vrachtauto. Daarvoor werd een chauffeur gezocht. Mijn vader solliciteerde naar deze baan en werd aangenomen. Een bijzonder detail daarbij was dat hij op dat moment nog geen rijbewijs had.

Toen hij chauffeur werd in 1929 was hij 27 jaar. Hij heeft tot en met april 1945 op de zuivelfabriek gewerkt. Hij is toen naar het distributiekantoor in Diever gegaan, wetende dat de distributie van goederen en bonkaarten een aflopende zaak zou zijn, maar het loon was twee keer zo hoog als het loon van chauffeur en dat was te aanlokkelijk. Tot 1948 heeft hij deze baan gehad. Daarna is hij korte tijd vertegenwoordiger in textiel geweest en vanaf het begin van de vijftiger jaren tot zijn overlijden in 1967, vlak voor zijn pensioen, was hij medewerker van de kalkzandsteenfabriek te Smilde.

De eerste vrachtauto van de fabriek was van het merk Chevrolet en werd geleverd door een garagehouder uit Meppel, misschien was het Rijkmans aan het Zuideinde, voor zover ik weet was die Chevrolet-dealer. De Chevrolet was een gewone vrachtauto. De auto werd gebracht door een monteur. Hij gaf in één middag de instructie in de omgeving van Diever aan mijn vader. Aan de aanstaande chauffeur zonder rijbewijs werd uitgelegd en gedemonstreerd hoe alles werkte en hoe gehandeld moest worden. Daarna moest mijn vader zich maar zien te redden. Het instructieboek van deze vrachtauto heb ik nog steeds bewaard.

Mijn zuster heeft nog een hele kleine onduidelijk foto van de eerste vrachtauto voor de fabriek, waarop ook mijn vader Wolter Smit en Frederik (Freerk) Ofrein staan. Het is een hele rare foto, afgedrukt op een heel dun stukje blik, de voorkant lijkt wel van mica. De foto is zo donker, dat bijna niets is te onderscheiden. Ik heb deze foto met een loupe onder een felle lamp bekeken. Het is een auto met een kleine laadbak. De foto is verkeerd afgedrukt, want de nummerplaat aan de voorkant staat in spiegelschrift. Het nummer is bijna niet te ontcijferen, maar jawel hoor het is D-6250.

Na korte tijd moest Wolter Smit een proefrit doen. De examinator was iemand die in Frederiksoord woonde, vermoedelijk de burgemeester van Vledder. Op de dag van het examen was het koud en guur weer, waarschijnlijk in het najaar van 1929. De examinator bleef op de stoep voor zijn woning staan, omdat hij het eigenlijk te koud vond om naar buiten te komen. Hij gaf de kandidaat opdracht om voor z’n woning langs te rijden en bij de eerstvolgende kruising te keren en nogmaals langs te rijden. Alles werd dus op afstand bekeken. De proef werd geslaagd bevonden, dus werd het rijbewijs aan mijn vader verstrekt!

In het begin van de dertiger jaren schafte de fabriek een tweede vrachtauto aan. Dit was een Ford of een Dodge. Als het een Ford is geweest, dan is hij vermoedelijk geleverd door garage Greve aan het Noordeinde in Meppel. Mijn vader werd de chauffeur van deze op de foto afgebeelde trekker met oplegger. Frederik (Freerk) Ofrein werd toen de chauffeur van de Chevrolet. De oplegger werd onderhouden door machinefabriek Huisman, gevestigd aan de Galgenkampslaan bij de Galgenkampbrug, waarschijnlijk ook de bouwer van de oplegger.

De foto van de tweede vrachtauto is gemaakt in het begin van de dertiger jaren bij de Coöperatieve Zuivelfabriek en Korenmaalderij aan het Moleneinde in Diever. Bij de vaten boter op de aanhanger zit botermaker Johannes Nijboer.
Achter het stuur van deze vrachtwagen zit Jan Boelens, een medewerker van de zuivelfabriek. Mijn vader Wolter Smit, de man die in die tijd de chauffeur van deze vrachtauto was, staat niet op deze foto.

Soms ging mijn vader vier keer per dag naar Meppel voor veekoeken en meel voor varkens, koeien en paarden, enzovoort. Veevoeder werd gehaald bij de Landbouwbank in Meppel, ingang Noordeinde, direct achter de Galgenkampbrug. Ook kunstmest werd gehaald bij de Landbouwbank in Meppel, ingang Zomerdijk, aan de haven. Dit alles ten behoeve van de aangesloten boeren van de coöperatieve zuivelfabriek. Verder werd kaas afgeleverd aan pakhuizen in onder meer Steenwijk en Leeuwarden. Het pakhuis in Steenwijk stond komende uit Frederiksoord direct over het spoor links. Leeuwarden was onbekend voor mij. Boter werd onder meer afgeleverd bij transportbedrijf Mastenbroek. Hun pakhuis stond, vanaf de watertoren komend, via de Ceintuurbaan, over de Wold Aa en rechts door de Eendrachtstraat, aan het water van de Grote Oever. Na het lossen van de vaten met boter werd een lading lege vaten mee terug genomen naar de fabriek. Steenkolen voor de stoomketel werden gehaald van het tramstation te Hijkersmilde.

In de dertiger jaren werd rogge ongeschikt gemaakt voor menselijke consumptie. Het zogenaamde kleuren van rogge werd gedaan in de loods naast de fabriek. De rogge werd gemengd met een rode kleurstof. Tonnen rogge moesten worden doorgeschept met deze kleurstof. De gekleurde rogge werd onder meer afgeleverd in Oldeberkoop.

De tweede vrachtauto is vlak voor de oorlog door het Nederlandse leger of vlak na de bezetting door de Duitsers gevorderd geweest. De vrachtauto is wel weer teruggekomen, maar is in de oorlog verkocht aan veetransporteur Danhof uit het gehucht Tweeloo bij Meppel, gelegen aan de Ruinerwoldseweg. Dit gehucht is later opgeslokt door de stad Meppel. Toen de auto was verkocht en de fabriek maar beperkt brandstof kreeg toegewezen, heeft mijn vader verschillende werkzaamheden gedaan op de fabriek en op het kantoor, ook hij was melkventer en melkrijder en ook bracht hij met paard en wagen kaas naar Steenwijk. Dat was een wagen op luchtbanden met daar op een autocabine ter bescherming van de voerman tegen weer en wind.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
De foto van Wolter Smit, de afbeelding van het titelblad van het instructieboek van de Chevrolet-vrachtwagen, de foto van Wolter Smit en Frederik Ofrein en de foto van de tweede vrachtwagen van de Zuivelfabriek zijn afkomstig uit de verzameling van wijlen Roelof Smit.
De foto van de pijprokende Wolter Smit en Frederik (Frièrk) Ofrein is gemaakt in de Kruusstroate in Deever, achter de fietsers is het café van Berend Slagter (Berend Pikkie) te zien.
Volgens het registers van houders van nummerbewijzen in de provincie Drenthe, dat aanwezig is in het Drents Archief in Assen is het kenteken D-6250 voor de Chrevrolet-vrachtwagen van de Zuivelfabriek Diever op 17 juni 1929 afgegeven door de provincie Drente en is het kenteken D-8622 voor de Ford- of Dodge-vrachtwagen van de Zuivelfabriek Diever op 10 februari 1933 afgegeven door de provincie Drente.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen van mooie foto’s op papier is, kan afbeelding 5 ook ten zeerste bewonderen op bladzijde 25 van het in 2008 uitgegeven papieren boekwerkje Diever, zoals het was in de voormalige gemeente. 1930 – 1980, dat is samengesteld door vrijwilligers van de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit zijn van dat papieren boekwerkje of dat papieren boekwerkje bij iemand in kunnen zien.

Afbeelding 1
Wolter Smit

Afbeelding 2
Het eerste vrachtwagentje van de Coöperatieve Zuivelfabriek ‘Diever’ was een Chevrolet uit de LQ-serie met een laadvermogen van 1½ ton met een volledig stalen cabine en schijfwielen. Het chassis en de cabine werden in de U.S.A. in 1929 verkocht voor 650 dollars. (afbeelding uit een reclamefolder)

Afbeelding 3
Titelblad van het instructieboek

Afbeelding 4
Wolter Smit (rechts) en Frederik Ofrein (links)

Afbeelding 5
De foto van de tweede vrachtauto is gemaakt in het begin van de dertiger jaren bij de Coöperatieve Zuivelfabriek en Korenmaalderij aan het Moleneinde in Deever. Bij de vaten boter op de aanhanger zit botermaker Johannes Nijboer.
Achter het stuur van deze vrachtwagen zit Jan Boelens, een medewerker van de zuivelfabriek. Mijn vader Wolter Smit, de man die in die tijd de chauffeur van deze vrachtauto was, staat niet op deze foto.

Posted in Alle Deeversen, Olde auto, Overlijdensbericht, Süvelfubriek Deever | Leave a comment

Auto van veearts Van der Eijk bee’j ’t gemientehuus

In het Nieuwsblad van Noorden van 19 juni 1957 verscheen het volgende korte bericht met bijbehorende foto over de in gebruik name van het nieuwe gemeentehuis aan de Brink van Deever.

Nieuw raadhuis in Diever
De Drentse gemeente Diever heeft een nieuw gemeentehuis gekregen, dat vanmiddag door de Commissaris der Koningin wordt geopend. Het gebouw staat op de plaats waar zich vroeger het oude raadhuis bevond.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
Na de grote vernieling van de Brink van Deever in de jaren 1955-1957 stond aan die open ruimte het nieuwe huis van de gemiente Deever. Dit niet zo bij de Brink passende gebouw is op beide bijgaande afbeeldingen te zien.
De zwart-wit ansichtkaart is in juli 1957 uitgegeven door S.S.

Van belang is te weten van wie die voor het gemeentehuis geparkeerde witte automobiel was.
Was deze op beide afbeeldingen zichtbare Volvo van het type PV544 (Katterug) van veearts Wijnand van der Eijk, die aan de Tusschendarp in Deever woonde ? Of was het een Austin. Of had hij een auto van een ander merk ?
Het moet haast wel de auto van veearts Wijnand van der Eijk zijn geweest, want wie anders in de gemiente Deever kon zich in de vijftiger en begin zestiger jaren van de vorige eeuw een dergelijk automobiel veroorloven ?

Wellicht kunnen Nelleke en Andy van der Eijk, de twee dochters van veearts Wijnand van der Eijk, daar duidelijkheid in verschaffen ? Wellicht hebben zij andere Deeverse foto’s met de auto van hun vader. Dames, reageer alsjeblieft !
Het berichtje met de foto in het Nieuwsblad van het Noorden helpt om de datum waarop de foto voor de ansichtkaart is gemaakt, bij benadering vast te stellen; dat moet dus 19 juni 1957 zijn geweest, misschien een dag of twee dagen eerder.

In het bericht
Ter zake nu weer. Ik heb jullie ‘betrapt’ op een missertje op jullie site. De auto voor het gemeentehuis is niet de auto van de dierenarts. Het is namelijk geen Volvo, zoals jullie beweren. Als ik goed gekeken heb, dan is het een oud model Austin, dan kan het niet de auto van de veearts zijn. Voortaan ietsje beter kijken dus, maar het zij jullie vergeven.

Abracadabra-1483

Abracadabra-1101

Posted in Alle Deeversen, Ansigtkoate, Brink, Gemientehuus, Olde auto, Tusschendarp | Leave a comment