Ut bedrief van Dinand Kloezen en Lummegie Kortwijk

De kruidenierswinkel en de bakkerij van het echtpaar Meinhardinand (Dinand) Egbert Kloezen en Lummigje Kortwijk stond an de Gowe. Meinhardinand (Dinand) Egbert Kloezen is geboren op 14 oktober 1901 in Tubbergen. Hij is overleden op 27 februari 1987. Lummigje Kortwijk is geboren op 12 april 1899 in Dwingel. Zij is overleden op 8 januari 1985. Beiden zijn begraven op de kaarkhof van Dwingel.

Meinhardinand (Dinand) Egbert Kloezen kocht op 9 januari 1928 het woon- en winkelhuis van de heer T. Boerhof an de Gowe. Zie afbeelding 1.
Meinhardinand (Dinand) Egbert Kloezen vroeg op 30 maart 1928 bij het gemeentebestuur van Deever vergunning aan voor het openen van een broodbakkerij an de Gowe. Zie afbeelding 2.
Meinhardinand (Dinand) Egbert Kloezen verkocht eind februari 1963 het door hem bewoonde winkelpand met woonhuis aan R. Grit. Zie afbeelding 3.

Op de hier afgebeelde foto uit omstreeks 1936 staan de twee dochters Lucretia (Lucie) Henrietta (links) en Aaltje (rechts) voor de winkel. Zie afbeelding 6.
Dochter Lucretia (Lucie) Henrietta trouwde met Jan Kannegieter. Zie afbeelding 10
Dochter Aaltje trouwde met Roelof Jannes Smit. Zie de afbeeldingen 11 en 12.
De redactie van ut Deevers Archief is in de openbare bronnen nog op zoek naar meer gegevens van de dochters Lucie en Aaltje Kloezen.

Dinand Kloezen was broodbakker. Na het bakken ventte hij zelf zijn brood uit in de buurt, vaak over slecht begaanbare zandpaden. Zijn vrouw Lummigje Kortwijk verkocht naast brood onder meer ook kruidenierswaren, eieren, petroleum, lapjes stof en galanteriewaren. Ook naaide en verstelde ze kleding voor bewoners uit de buurt.
Voor de Tweede Wereldoorlog was het een arme tijd, er waren veel grote gezinnen en de lonen waren laag. Iedereen kon echter in de winkel terecht. Als een klant niet direct kon betalen, dan werd het in het boek opgeschreven. Betalen kwam later wel.
Ook veel schippers kochten hun boodschappen in de winkel van de familie Kloezen.
Door hard te werken en lange dagen te maken konden ze toch een goede boterham verdienen.

Afbeelding 1
Bericht in de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 10 januari 1928.

Afbeelding 2
Bericht in de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 3 april 1928.

Afbeelding 3
Bericht in de Friese Koerier (onafhankelijk dagblad voor Friesland en aangrenzende gebieden) van 28 februari 1963.

Afbeelding 4
Bericht in de Olde Möppeler (Möppeler Kraante, Meppeler Courant) van 21 april 1978.

Afbeelding 5
Dorpsfotograaf en dorpsfiguur en boer Harm (Haarm) Hessels is de maker van de foto bij het bericht in de Olde Möppeler (Möppeler Kraante, Meppeler Courant) van 21 april 1978.

Afbeelding 6
Let vooral op de mooie reclameborden van emaille: Van Nelle’s tabak, Van Nelle’s koffie en thee, Persil waspoeder, Henco was- en weeksoda. De winkel en bakkerij was ook bereikbaar via een paar balken over de bermsloot. De foto was aanwezig in de verzameling van wijlen mevrouw Aaltje Smit-Kloezen.

Afbeelding 7
In dit pand was de woning, de kruidenierswinkel en de bakkerij van het echtpaar Meinhardinand (Dinand) Egbert Kloezen en Lummigje Kortwijk an de Gowe gevestigd. Let vooral op de mooie reclameborden van emaille. In die tijd, het moet 1938 of 1939 zijn geweest, is het fietspad van tegels langs de rijksweg aangelegd. Daarom werd de sloot van de kant van het café van Willem Jonkers tot aan de woning van Douwe Russchen vervangen door een duiker. Vandaar al dat zand voor de deur van de winkel. Het werk werd uitgevoerd door aannemer Te Siepe. De foto is gemaakt door Cor Bakker, die de uitvoerder van het werk was. Hij was toen in de kost bij de familie Kloezen. De foto was aanwezig in de verzameling van wijlen mevrouw Aaltje Smit-Kloezen.

Afbeelding 8
De redactie heeft de hier afgebeelde zwart-wit foto gemaakt op 23 mei 2001. In het midden is de vroegere kruidenierswinkel en bakkerij van het echtpaar Meinhardinand (Dinand) Egbert Kloezen en Lummigje Kortwijk te zien.

Afbeelding 9
De redactie heeft de hier afgebeelde zwart-wit foto van de vroegere kruidenierswinkel en bakkerij gemaakt op 25 november 2003.

Afbeelding 10

Afbeelding 11


Afbeelding 12

This entry was posted in de Gowe, Haarm Hessels, Neringdoende, Overlijdensbericht. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *